Connect with us

Hirdetés

technokrata

Miért nem kell a tábla PC?

Laptop

Miért nem kell a tábla PC?

Bill Gates jóslata nem vált valóra.

A redmondi szoftveróriás alapítója még 2002-ben jósolta azt, hogy erre az évre az eladott személyi számítógépek zöme tábla PC lesz – ám ez nem vált valóra. Az összes gazdára talált komputer mindössze 2 százalékát adta ez a kategória a tavalyi év során. És ezt is főként az olyan speciális területek adták, mint a gyógyászati szegmens, a biztosítással foglalkozó cégek stb. – otthoni felhasználásról gyakorlatilag nem beszélhetünk.

Elemzők szerint az „el nem terjedtség” okai közül nyolcat érdemes kiemelni, mint a készülék legfőbb hátráltató tényezőit. Ezen hibákat felismerve már a második és a harmadik generációs készülékek is a piacon vannak vagy nemsokára megjelennek, és a Windows Vista is sokat segít – a Windows XP Tablet PC Edition által be nem váltott ígéreteket hivatott biztosítani. Lássuk tehát, milyen okokat kell(ene) kiküszöbölniük a gyártóknak, hogy jobban fogyjanak ezek a készülékek!

Talán a legfontosabb, hogy túl magas az ár: legfőképp az érintőképernyő miatt átlagosan 2-300 dollárral kerül többe egy megegyező hardveres kialakítással bíró notebookhoz viszonyítva egy Tábla PC. Apropó, érintőképernyő: a legtöbb felhasználónak nincs szüksége rá, mivel a billentyűzettel, mint adatbeviteli eszközzel tökéletesen elégedett. Tovább rontja a Tábla PC használati esélyeit, hogy ha valaki hajlandó kifizetni a magasabb árat, és szeretné használni az érintőképernyőt, akkor beleütközik a kézírás-felismerés relatív alacsony hatékonyságába.

Negyedik problémát a külön operációs rendszer (Windows XP Tablet PC Edition) jelenti, amely a Windows Vista megjelenésével megszűnni látszik. Szintén egyre kisebb gondot jelent a méret és a tömeg kérdése – a készülékek kijelzői az elmúlt évek alatt jelentősen nagyobbak lettek, anélkül, hogy a tömegük elviselhetetlenül megnőtt volna. Mindazonáltal akad még tennivaló, ám ezen problémák ellen elsősorban a hardvergyártók tehetnek. Ahogy nekik kellene jobb marketingkampányokat folytatniuk, hogy ne (csak) a vertikális piacokat érjék el, hanem a számítógépezők több száz milliós táborának egészét.

A szoftverfejlesztőket érinti viszont az a tény, hogy a tábla PC-s alkalmazások nem igazán elterjedtek a felhasználók körében, főképp azért, mert nem eléggé kiforrottak. A készülékek előállításában, működtetésében részt vevő vállalatok mindegyikét terheli azonban a fentiek miatt a potenciális vásárlók körében kialakult negatív kép – a kis készülékek kiforratlanságáról olvasható beszámolók miatt sokan még mindig nagyon ódzkodnak attól, hogy kipróbáljanak egy ilyen masinát.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés