Connect with us
Hirdetés

technokrata

Gyors winchestert a notebookokba is!

Laptop

Gyors winchestert a notebookokba is!

A Fujitsu felpörgette mobil merevlemezét.

Nemrég jelentette be a japán vállalat, hogy 2,5 colos méretű, notebookokba szánt winchesterei nemsokára újabb taggal fognak gyarapodni. Az MHW2 BJ sorozatú háttértároló 160 GB-os kapacitással rendelkezik, a benne levő adathordozó tányérok pedig percenként 7200 fordulatot tesznek meg. A soros ATA csatolás akár 3 Gbps-os átvitelt is lehetővé tenne, ennél azonban jellemzően egy nagyságrenddel alacsonyabb eredményt tudnak csak felmutatni a mai winchesterek.

Visszatérve a május végén megjelenő Fujitsu merevlemezre: a készülék nem a legnagyobb kapacitású – a Seagate már rendelkezik egy 160 GB-os modellel ebben a szegmensben -, de a vállalat állítása szerint kategóriájának egyik leggyorsabb képviselője. És nem is marad sokáig házon belül sem éllovas: a cég közlése értelmében nemsokára megjelenik a 300 GB-os kapacitással rendelkező, mobil számítógépekbe szánt winchester is a piacon (konkrét időpont azonban egyelőre nem ismert).

Mindeközben a desktop szegmensben már az egy nagyságrenddel nagyobb határt ostromolják a gyártók. Ma már megvásárolhatók az 500 GB-os winchesterek is, és a 750 GB-os kapacitás sem elérhetetlen – sőt, még az idén megjelenhet az első, 1 TB (terabyte, amelyet egy R betűvel kell írni, mivel a Terra mást – latinul Földet – jelent) adat eltárolására képes meghajtó. A Hitachi ezirányú tervei már hónapok óta ismertek, de a verseny még nem dőlt el; közel hasonló érdeklődést váltván ki a felhasználókból, mint annak idején a processzorok 1 GHz-es órajelének elérésére irányuló erőfeszítések – amit végül az AMD nyert meg.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés
Hirdetés