Connect with us

Hirdetés

technokrata

AMD: 30 százalékos részesedést

Laptop

AMD: 30 százalékos részesedést

Bármi áron!

Hector Ruiz, az AMD vezérigazgatója nemrég bejelentette egy technológiai konferencián, San Francisco-ban, hogy ambiciózus célt tűztek ki: 30 százalékos piaci részesedést akarnak elérni. A befektetők számára tartott beszédében Ruiz az Intel monopóliumának megtöréséről tartott előadást, nem kecsegtetve őket sok jóval a profitszintet tekintve. Mivel a környezet igen kiélezett versenyhelyzetet jelent, ezért ennek elérése csak a konkurenciánál jóval alacsonyabb árakkal, azaz szűkebb profitrátával érhető el.

Ruiz már 2005-ben is a 30 százalékos részesedés elérését emelte ki, mint az AMD hosszú távú tervét, amihez azóta ugyan közelebb került a vállalat, de még mindig jelentős erőfeszítéseket kíván ennek megvalósítása. A tavalyi év utolsó három hónapjában például a piac 25,3 százalékát tudták megszerezni, ami minden idők legjobb eredményének számít (bővebben itt). 2007 első gazdasági negyedévére ugyanakkor némileg alacsonyabb számokat vár a vezérigazgató.

Jelenleg az x86-os piac mintegy 74,4 százalékát tartja kezében az Intel – a két nagyvállalaton túl olyan kis cégek osztozkodnak a piacon, mint a Transmeta vagy a Via Technologies. A magyar származású Andy Groove által (is) alapított chipgyártó gigász oldalára billenti a mérleg nyelvét az a tény, hogy a tavalyi utolsó negyedévben már a leszállított processzorok 50 százaléka volt két- vagy négymagos kialakítású – az AMD-nél ezt az arányt csak 30-33 százalékosra becsülik. Ráadásul, az Intelnél még mindig 40 százalékos eladási arányt adnak a Netburst mikroarchitektúrára alapuló lapkák, azaz a Core 2 processzorok adoptálása nemsokára még jobban felgyorsulhat, ami további áreséshez vezethet ezen CPU-k körében. Ez pedig azt jelenti az AMD-nek, hogy még hamarabb kell árat csökkentenie, ha tartani akarja a lépést.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés