Connect with us

Hirdetés

technokrata

PCI Express 2.0 – még gyorsabb videokártyák

Laptop

PCI Express 2.0 – még gyorsabb videokártyák

Bejelentették a csatolófelület második generációját.

A PCI Express (PCIe) bővítőkártya fejlesztéseit felügyelő PCI SIG bejelentette, hogy véglegessé vált a specifikáció 2.0-s változata. Az új változattal megnőtt az adatátviteli sebesség: egy x16-os csatlakozóval akár 16 GBps-nál is tetőzhet ez az érték. Ezzel párhuzamosan a jelsebesség is megnőtt, pont a duplájára: a korábbi, 1.1-es kiadás 2,5 Gbps-áról 5 Gbps-ra.

Ami talán még fontosabb: a belső kapcsolatot még interaktívabbá tették, azaz az úgynevezett link speed mostantól dinamikusan szabályozható, szoftveres módon. Ennek eredményeként az egyes bővítőkártyák valós igényeinek megfelelően kerülhet elosztásra a rendelkezésre álló sávszélesség. Emellett támogatja az erőforrásigényesebb bővítőkártyák használatát, bár az jelenleg még nem tiszta, hogy ezt külső tápcsatlakozás révén biztosítják (ahogy jelenleg is történik), vagy a belső csatolófelületen keresztül jut elegendő áram az eszközökhöz.

Természetesen a PCIe 2.0 kompatibilis (marad) a PCIe 1.1-gyel, ami azt jelenti, hogy a „régi” (azaz manapság használatban levő) videokártyákat be lehet majd dugni az új szabványt támogató slotokba is. Első felhasználásra valószínűleg az Intel mutat példát: a következő generációs, Bearlake kódnevű chipkészlet már támogatni fogja a PCIe 2.0-s szabványát.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés