Connect with us

Hirdetés

technokrata

Duplájára gyorsuló merevlemezek

Laptop

Duplájára gyorsuló merevlemezek

A Seagate rekordtempóval pörgeti az adattároló korongokat.

2,5 colos, tehát elsősorban a mobil számítógépekbe szánt kategóriában indulnak a sebességbajnoki címért azok a Seagate winchesterek, melyeket a minap jelentett be a gyártó. Érdekességük, hogy a bennük levő adattároló lemezek percenként 15 ezer fordulatot tesznek meg, ami azt jelenti, hogy a tipikusan alkalmazott 7200 RPM-hez képest (több mint) duplájára, az eddigi csúcstartó 10000 RPM-hez viszonyítva másfélszeresére nőtt ez a sebesség.

A Savvio 15K család a Seagate azon erőfeszítését szimbolizálja, mely révén a szerverpiacon használt számítógépek 3,5 colos winchestereit kisebb fizikai méretűekre szeretné cserélni a gyártó. Az egyre zsugorodó méretekhez (gondoljunk csak a penge, avagy blade szerverekre!) eddig szinte minden hardverösszetevő igazodott, ideje lenne tehát a merevlemezeket is apróbbra cserélni. Mindamellett nemcsak a kompaktabb kialakítás jelent előnyt, hanem az alacsonyabb energiaigény is. A Seagate közlése szerint az ugyanilyen paraméterekkel bíró, ám 3,5 colos méretű winchesterek durván 30 százalékkal fogyasztanak többet a most bejelentett modellekhez képest.

A fentiekből következően a Savvio modellek valószínűleg csak az extrém kategóriába tartozó noteszgépekben jelennek majd meg, elsődleges célpontjuk a szerverpiac (lesz). Ezt bizonyítja az is, hogy ezek a háttértárak soros csatolású SCSI (SAS) kialakítással bírnak; olyan csatolófelülettel, melyet tipikusan a szerverszámítógépekben szoktak alkalmazni.

Egyelőre nem ismert a kis winchesterek ára. Az biztos csupán, hogy mostani megjelenésük is már komoly késést jelent: a Hewlett-Packard korábban 2005 végére datálta a 2,5 colos kategóriában a 15K-s RPM-mel bíró modellek debütálását.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés