Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mona Lisa terhes volt

Laptop

Mona Lisa terhes volt

Egy új szoftveres eljárás szerint a közismert 16. századi modell gyereket várt, mikor festővászon elé ült.

Talán a világ legismertebb, festményen megörökített női alakja Mona Lisa, akit Leonardo da Vinci a reneszánsz beköszöntével tett halhatatlanná. A hölgy sejtelmes arckifejezése sokakat megfog – mindmáig vitatkoznak arról, hogy vajon tényleg mosolyog-e Mona Lisa vagy sem. Ezt egyébként korábban már részletes elemzésnek vetették alá a modern számítástechnika segítségével; a legújabb kutatás azonban merőben mást fedezett fel az olasz modellen.

Kanadai tudósok egy csapata egy speciális infravörös és 3D-s technológia (valamint a hozzá tartozó szoftverek) révén vizsgálta meg a Louvre-ban kiállított festményt. A párizsi múzeumban végzett kutatások egy mindezidáig láthatatlan réteget fedtek fel. Bruno Mottin, a francia kutatási és restaurációs központ képviselője szerint a festmény igen közelről való vizsgálata során világossá vált, hogy Mona Lisa ruhája egy vékony, átlátszó fátylat borít. Ez tipikusan azon olasz nők viselete volt a 16 században, akik teherbe estek, vagy pedig nemrég estek át egy szülésen. Mottin szerint ezt mindezidáig azért nem fedezték fel, mert úgy gondolták: a festmény túlságosan sötét és ezért nehéz megvizsgálni.

Habár művészettörténelmi érdekesség a nemrég tett felfedezés, egyben segít a festmény készítésének pontosabb kormeghatározásában is. Mottin szerint a festmény Mona Lisa második fia születésének megünneplésére készült, így a műalkotás létrejötte az 1503-as év környékére datálható.

A vizsgálat megcáfolt egy közhiedelmet is. Mottin a történtekkel kapcsolatban megtartott tájékoztató kapcsán elmondta: a közvélekedés szerint Mona Lisa szabadon engedte haját a festmény készülte alatt. Ez azonban nem igaz, a tény az, hogy főkötőbe fogta fejének ékét, melyből csak néhány hajfürt szabadult ki. Ez egyébként egybevág a korabeli öltözködési stílussal is: a korai reneszánsz Olaszországban csak a fiatal lányok és a szegény nők engedték szabadjára hajukat; a módosabbak igyekeztek „megzabolázni” hajkoronájukat.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés