Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hacktivity 2005

Dotkom

Hacktivity 2005

A hétvégén rendezik Magyarország leginteraktívabb infobiztonsági konferenciáját.

Számos különlegességet ígér a szeptember 17-18-án Budapesten harmadik alkalommal megrendezendő Hacktivity konferencia. Magyarországon először ülnek például szemtől szemben egy asztalnál a szerzői jogvédelem informatikai kérdéseiről eddig csak sajtóközlemények útján kommunikáló szervezetek képviselői: Kabai Eszter az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda, Kálmán András az Audióvizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány (ASVA) és Leskó Norbert a Másolható Javakat Fogyasztók Érdekeit Védő Civil Szervezet (MACI) részéről, valamint dr. Menyhárt Ádám, független polgárjogi ügyvéd. A kerekasztal-beszélgetésnek ráadásul a konferencia közönsége is aktív részese lehet, mivel bármelyik meghívottól lehetőségük lesz kérdezni. Úgyszintén komoly érdeklődésre tarthat számot Szabó Máté előadása is, aki mostani értekezésének „A Nagy Testvér Díj Magyarországon – a hazai e-privacy helyzete” címet adta. A hagyományos informatikai biztonsági témák mellett most külön szekcióban tekintik át a böngészők kritikus veszélyforrásait, górcső alá kerül a két legnépszerűbb alkalmazás, a Microsoft Internet Explorere és a Mozilla Firefoxa, a zárt és a nyitott kódú megoldások zászlóshajói.

Az Egyesült Államokban és Európa egyes országaiban már több éve rendeznek efféle biztonságtechnikai konferenciákat, felismerve, hogy a szélessávú internet terjedésével a biztonsági és a jogi szabályozás kérdései nem maradnak meg egy szűk, kitüntetett réteg körében, hanem minden felhasználónak meg kell ismernie ezeket. Mivel az internet jelen pillanatban a legnagyobb bárki számára elérhető kommunikációs csatorna, a védekezés nem csak a rendszergazdák, informatikusok feladata, hanem az egyes felhasználó kötelessége is. Egy-egy ilyen rendezvény minden országban egyedinek számít a hasonló témájú konferenciák között, és Magyarországon az elmúlt két évben a Hacktivity is sikerrel töltötte be ezt a szerepet.

Az idei konferencia előadásainak témáit úgy állították össze a szervezők, hogy az internet szabályozásának és biztonságának számos területéről tudjanak érdekes témát az érdeklődők elé tárni. Az előadók területükön a legfelkészültebb szakértők közé tartoznak, köztük több harminc éven aluli – tudományos kutatással foglalkozó – fiatal hoz érdekfeszítő témákat. A két nap során a látogatók egyebek közt megismerhetik a „beágyazott rendszerek” biztonsági vonatkozásait, melyek láthatatlanul is a mindennapjaink részei lettek (gondoljunk csak a mikrohullámú sütőtől kezdve a mobiltelefonon át egészen az atomerőművekig). Betekintést kapnak a Bluetooth-technológia lelkivilágába is – „élőben” figyelhetik meg a különböző vírusok és férgek randalírozását. A Neptun biztonságáról szóló előadás sem a távoli égitestek világába viszi el az érdeklődőket, hanem a hazai oktatási intézményekben elterjedt hallgatói informatikai rendszert elemzi igen kritikusan. Kényes téma az internet lehallgathatóságának kérdése is, hiszen nehéz elképzelni, hogy ennyi ismert biztonsági hibával a titkosszolgálatok épp a világháló megfigyelését hagynák ki eszköztárukból. A Hacktivity előadásainak közös célja: ismerd meg a veszélyt, hogy védekezni tudj!

Kovács Krisztián, a Hacktivity főszervezője a magas szakmai színvonal ellenére nem kizárólag az IT-biztonsági piacon érdekelt cégeket és szakembereket invitálja a hétvégére a budapesti IRIS Rendezvényközpontba, hanem az on-line biztonság irányában kihegyezett érdeklődésű hozzáértő – vagy éppen némi hozzáértést megszerezni szándékozó – egyéni látogatókat is. A már rutinos Hacktivity-résztvevők szerint ugyanis a számtalan közérdeklődésre számot tartó téma és a valódi interaktivitást nyújtó kerekasztal-beszélgetések mellett a konferencia legfontosabb fórumai mégis csak az előadások közötti informális tapasztalatcserék.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés