Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Pannon GSM és a dán Sonofon testvérek lettek

Dotkom

A Pannon GSM és a dán Sonofon testvérek lettek

A Pannon GSM anyacége lett a dán Sonofon mobilszolgáltató kizárólagos tulajdonosa.

A norvég Telenor cég, amely a Pannon GSM tulajdonosa, aláírta a BellSouth társasággal kötött végleges megállapodást, amelynek értelmében megszerezte a fennmaradó 46,5 százalék tulajdonrészt a dán Sonofon mobilszolgáltató cégben. A Telenor 3,050 millió dán koronának megfelelő összeget fizet készpénzben, amely 6,559 millió dán korona értékű alaptőkének felel meg. 2003. szeptember 30-én a Sonofon nettó adósságállománya 3,474 millió dán koronára rúgott.

„Ez a tulajdonszerzés egybevág a Telenor stratégiájával. Kijelentettük, hogy megszerezzük az ellenőrzést mindenütt, ahol csak lehet és pénzügyileg kívánatos, és kilépünk olyan üzletekből, ahol nem vagyunk képesek vagy éppen nem kívánjuk megtartani az ellenőrzést.” – jelentette ki Arve Johansen, a Telenor Mobile ügyvezető igazgatója. „Skandináviában a mobiltelefon piacok mindinkább egyetlen nagy piaccá válnak, és a Sonofon ebben a régióban fontos stratégiai eszközt képvisel a Telenor számára. A hazai piacunkon a gazdaságos üzletméretekből eredő előnyök a Sonofon révén jelentősen javulnak, amely cég most a Telenor 100 százalékos tulajdonú leányvállalata lett. A hazai piacon megszerzett erős pozíció elengedhetetlen előfeltétele annak, hogy nemzetközi szinten is felléphessünk.”

A Sonofon Dánia második legnagyobb mobilszolgáltató cége, amely az előfizetők számarányát tekintve 24 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, a bevétel viszonylatában pedig eléri a 27 százalékot. Különösen erős a Sonofon piaci pozíciója az üzleti szektorban, és a legnagyobb az egy előfizetőre vetített forgalom terén. 2003-ban nőtt az egy egységre számított átlagár (ARPU) annak ellenére, hogy a dán piacon jelentős árcsökkenés ment végbe.

“A Sonofon megvédte piaci pozícióját az erős versenyben. A vállalat elkötelezett és hozzáértő szervezettel rendelkezik.” – állítja Jon Fredrik Baksaas, a Telenor elnöke és ügyvezetője. A Telenor úgy véli, hogy vannak lehetőségek a szolgáltatás további javítására, és becsléseink szerint a Telenor mobil szolgáltatásai közötti szinergiák Skandináviában meghaladják a nettó jelenértéken (NPV) számított 1 milliárd norvég koronát.

A cégfelvásárlás a Telenor hitelképességének megítélését várhatóan nem befolyásolja.

A tranzakció meg kell hogy kapja a Dán Nemzeti IT és Telecom Ügynökség és az Európai Unió jóváhagyását, és az ügylet a várakozások szerint 2004. első felében lezárul.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés