Connect with us

Hirdetés

technokrata

A 26 GHz-es frekvenciasáv-igényeket felmérő ismételt piackutatás

Laptop

A 26 GHz-es frekvenciasáv-igényeket felmérő ismételt piackutatás

A Hírközlési Felügyelet a 26 GHz-es frekvenciasávú pont-többpont rádióhálózatok használatba vételének előkészítése céljából a mai igényeket tükröző, ismételt felmérést végez.

A Hírközlési Felügyelet a hírközlésről szóló 2001. évi XL törvény, a frekvenciagazdálkodásról szóló 1993. évi LXII. törvény, valamint a Frekvenciasávok Nemzeti Felosztási Táblázatának megállapításáról szóló 221/1999 (XII. 29) Kormányrendelet alapján a 26 GHz-es frekvenciasávú pont-többpont rádióhálózatok használatba vételének előkészítése céljából a mai igényeket tükröző, ismételt felmérést végez.

A felmérésbe be kívánják vonni mindazokat a vállalatokat, szervezeteket és intézményeket, amelyek az említett frekvenciasávban Magyarország területén rádióhálózatot kívánnak üzemeltetni.

Ez a kérdőív a 2002. áprilisában előzetes felmérésként összeállított kérdőív aktualizált változata. A Felügyelet célja az, hogy az azóta eltelt idő alatt gyűjtött tapasztalatokat megismerje és a cégek azóta – esetleg – megváltozott preferenciáit újból feltérképezze, annak érdekében, hogy azokat a 26 GHz-es frekvenciasáv kiírásakor figyelembe vehessék. A kérdőív kérdései érzékeny vállalati információkat, adatokat is érinthetnek.

A 26 GHz-es sáv előzetes sávhasználati leírása
26 GHz-es frekvenciasávnak nevezzük röviden a 24,5–26,5 GHz-es frekvenciatartományt. Pont-többpont rendszerek esetén a 24,5—25,5 GHz sávban központi állomás – végberendezés irányú összeköttetések, a 25,5—26,5 GHz sávban végberendezés – központi állomás irányú összeköttetések valósíthatók meg. A frekvenciasáv egyaránt felhasználható pont-többpont és pont-pont rendszerek telepítésére. A két rendszer együttes használata az üzemeltetők sávhasználati jogosultsági területén és frekvenciablokkján belül az adott üzemeltetők hatáskörében van.

A sáv 32 alapblokkra van felosztva. Ezek közül a most folyamatban lévő összeurópai koordináció egyelőre csak 18 blokkra fog megállapodást létrehozni, így a jogosultság odaítélésének első fázisában maximálisan csak 18 blokk lesz szétosztható. Ezeknek mindegyike irányonként 28 MHz széles. A szétosztás során a felhasználók 28 MHz, 56 MHz és 112 MHz sávszélességű frekvenciablokkokhoz juthatnak. Az egyes blokkokon belül az átviteli csatornák tetszőlegesen elhelyezhetők. A 26 GHz-es sávban három fajta területi hasznosítás történhet: országos kiosztás, nagyrégiós kiosztás és kisrégiós kiosztás.

A 26 GHz-es sáv cellás elrendezésű pont-többpont rendszereinek két fő felhasználási módja várható:

  • Állandóhelyű hozzáférési rendszerek: (FWA – Fixed Wireless Access, Amerikában LMDS – Local Multipoint Distribution Systems) állandóhelyű végfelhasználó állomások halmazának bekapcsolása távközlési rendszerbe.
  • Mobil infrastruktúra, ahol a 26 GHz-es rendszer terminál állomásai valamely mobil telefonrendszer (például DCS-1800, UMTS) bázisállomásaival azonosak. Ez a felhasználási mód a hatókörbe tartozó bázisállomásokat kapcsolja hozzá egy központi állomáshoz a 26 GHz-es pont-többpont technika segítségével.

    A cellás rendszerű pont-többpont összeköttetések mellett a sáv blokkjai olyan pont-pont rendszerekhez is felhasználhatók, amelyek cellán belüli és cellák közötti összeköttetések megvalósítását szolgálják.



  • Szólj hozzá!

    További Laptop

    Hirdetés

    Népszerű

    Hirdetés

    Technokrata a Facebookon

    Hirdetés

    IoT-Magazin.hu

    Hirdetés

    Kütyük

    Hirdetés

    Dotkom

    Műszaki-Magazin.hu

    Hirdetés