Connect with us

Hirdetés

technokrata

Freespire – ingyen Linspire mindenkinek

Laptop

Freespire – ingyen Linspire mindenkinek

A régebben Lindows márkanév alatt futó linux disztribúció sokáig csak és kizárólag fizetős formában volt elérhető, ám nemrég bejelentették az ingyenes kiadást.

Kevin Carmony, a Linspire vezérigazgatója a múlt héten közölte a nyilvánossággal, hogy a Linspire egy ingyenes verzióját tervezik kiadni, Freespire név alatt. Két változatban lesz majd elérhető: egy teljesen nyíltforrású és egy jogvédett elemeket (audio- és videokodekek) is magába foglaló operációs rendszer között választhatnak az érdeklődők. Ezzel párhuzamosan egy új fórumot is nyitottak a Linspire közösség számára, ahol a projekttel kapcsolatos észrevételeiknek „adhatnak hangot”.

A megjelenésre azonban augusztusig szinte biztosan nem kerül sor. Carmony szerint a késlekedésnek az az oka, hogy szeretnék a potenciális felhasználókat belevonni az operációs rendszerről zajló párbeszédbe. Ettől remélik az olyan bővítések megjelenését is, mint például a Gnome grafikus kezelőfelület, amely a Linspire-nek jelenleg nem része. Ezenfelül a Freespire jobban hasonlítani fog egy hagyományos linuxhoz; az operációs rendszert használók például gyakran azt vetették a fizetős változat „szemére”, hogy az alapértelmezettként root jogosultságot biztosít a felhasználónak. Ez az ingyenes kiadásban nem így lesz, az sokkal inkább fog hasonlítani egy Ubuntu konfigurációhoz.

Számos olyan funkciót közvetlenebbül lehet majd elérni a Freespire-ban, melyek ugyan a Linspire-ben is megvoltak, csak a túlzott komplexitás elkerülése végett azokat elrejtették a felhasználók elől. Carmony elsősorban a többszörös munkaterületre gondolt; illetve arra, hogy az operációs rendszer installálásakor fejlesztőeszközök telepítésére is sor kerülhet majd. Alapértelmezettként nem fog DVD-lejátszót sem tartalmazni a Freespire, a felhasználók azt például a CNR (Click and Run) szolgáltatáson keresztül szerezhetik majd be. A szolgáltatás használata egyébként nem feltétlenül jelent majd fizetést, mivel a cég egy nyíltforrású CNR létrehozását is tervezi.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés