Connect with us
Hirdetés

technokrata

Teszt: Sony Xperia Z2 Tablet – Csúcstámadás

Tablet tesztek

Teszt: Sony Xperia Z2 Tablet – Csúcstámadás

Lenyűgözött minket a Sony legújabb táblagépe.

A Sony viszonylag későn, 2012-ben szállt be a táblagépes piacra, a Tablet S pedig azonnal szép számú rajongót szerzett a márkának, hála egyedi külsejének és fejlett hardverének. Azóta már több ízben is utódot kapott a modell, idén pedig bemutatkozott a japán vállalat legújabb próbálkozása, az Xperia Tablet Z2. Az újdonság nemcsak erős hardverével, de elegáns külsejével és fejlett szolgáltatásaival is jó irányba halad a népszerűség felé vezető úton.

Csomagolás

A Sony ezúttal sem hagyta el a megszokott stílusát, így a készülék egy hófehér, logókkal és specifikációkkal bőszen megtámogatott dobozban érkezett. Az előlapon csak a termékfotó és a Sony logója található, a leglényegesebb információk hátulra kerültek.

DSC06925

Belül sem találkozunk sok érdekességgel, a táblagép alá ugyanis csak a töltőfej, a microUSB kábel és a használati útmutatók kerültek.

Külső

Vitathatatlanul napjaink egyik legelegánsabb táblagépe az Xperia Z2 Tablet. A Sony OmniBalance névre keresztelt formanyelve első látásra lenyűgözi az embert, az alig 6,4 mm vékony készülékház tényleg nem mindennapi hatást nyújt. Az IP58 védellemmel rendelkező burkolat fél órán át bírja 1 méter mélységben, de az sem akadály, ha poros környezetben kívánjuk használni a készülékünket, a modell ennek is ellenáll.

DSC06917

A Gorilla Glass 3-mal borított előlapot 1920×1200 pixel felbontású, 10,1”-es, Triluminos technológiával ellátott képernyő uralja. A kép ennek megfelelően gyönyörű, a színek valósághűek és élettel teliek, nekem egyedül az IPS technológia hiányzott, a betekintési szögeken ugyanis lehetne javítani. Ha már a “nézőpontoknál” járunk, érdemes megemlíteni, hogy kikapcsolt állapotban egyáltalán nem látjuk a képernyőt, mindössze az ezüst színű Sony logó tudatja velünk, hogy mit is tartunk a kezünkben. A bal oldali fém csíkból domborodik ki az elegánsan megmunkált bekapcsológomb, alább pedig a hangerő állítására nyílik lehetőség.

DSC06923

Alul találkozhatunk a különleges dokkoláshoz használatos aljzattal. A jobb oldal a letisztultság jegyében született meg, további csatlakozók ugyanis csak a készülék tetejére kerültek. Az IP58 védelem miatt a szemnek elsőre észrevehetetlenül, precízen a kávába simított fedél mögött foglal helyet a microSD kártyahely és a 3,5 mm-es jack csatlakozó is, középre pedig a készülékek távirányításához használatos infraport került.

DSC06918

Első látásra szöges ellentéte az előlapnak a hátoldal, ám az első érintés után sajnos rájövünk, hogy hiába a látszólag matt kialakítás, a készülék ezen része is mágnesként vonzza az ujjlenyomatokat. A sík felületen a Sony logóval és a 8 megapixeles, ExmorRS szenzorral felszerelt kamerával találkozhatunk.

Hardver/Szoftver

Az elegáns külső mögött egy négymagos, 2,3 GHz-es Snapdragon 801-es processzort, 3 GB RAM-ot és 16 GB memóriát találunk. Az Android 4.4.2 KitKat ennek megfelelően tökéletesen gyors, akadást, tétovázást egy pillanatra sem tapasztaltam.

Screenshot_2014-05-20-20-18-33

A Sony egyedi felülete ezúttal is könnyedén használható, a japán vállalat leginkább esztétikailag nyúlt bele a rendszerbe, így a külső változtatásokon kívül lassításra okot adó megoldások nem képezik a modell részét. Van viszont sok érdekesség, hiszen a Sony hagyományosan szereti a saját applikációit is elhelyezni a Google megoldásai mellett.

Screenshot_2014-05-20-20-18-01

Így kapunk egy itthon nem használható könyváruházat a Readers by Sony személyében, van az Xperia tulajdonosok számára ajánlott, exkluzív  albumokat, applikációkat vagy épp akciókat tartalmazó Xperia Lounge, a Playstation 4-gyel való kapcsolatot segítő Playstation, az Xperia mobiltelefonokkal való kommunikációhoz használatos Xperia Link és az adataink menedzselését segítő File Commander.

Screenshot_2014-05-20-20-17-01

Biztonságunkkal foglalkozik a McAfee Security, közösségi életünket pedig az élő videostreaminget szolgáltató Social Live-val dobhatjuk fel. Kreatív lelkületűek a Sketch-csel készíthetnek látványos rajzokat, míg a társasági életet élők a Smart Connect-tel oszthatják meg nagyképernyőn a tartalmakat. Ehhez kapcsolódik az infraportot használó távirányító alkalmazás, a Remote Control segítségével az ismertebb márkák modelljeit kezelhetjük, legyen szó akár televízióról, akár Blu-ray lejátszóról vagy épp iPod dokkolóról.

Screenshot_2014-05-20-20-22-46

A szórakozás mellett a munkában is segít nekünk a Z2 Tablet, hiszen a modell fedélzetén megtaláljuk a teljes értékű OfficeSuite-ot is. Játszani is lehet a táblagépen, ám az erős hardvert minden bizonnyal nem terheli meg túlságosan a Blocky Roads nevű, a Minecraft külsejéhez hasonló autós játék, ám így is kiváló szorakozást biztosít a program az unalmas perceinkre. Természetesen nem maradtak ki a Google megoldásai sem, így ismerősként köszönthetjük a Chrome böngészőt, a Play áruházat és a Gmail-t is.

Multimédia

Egy ilyen készülék esetén kiemelt figyelmet szentelt a gyártó a multimédiás területnek, így a táblagépektől szokatlan módon rendkívül széleskörű szórakozási lehetőségeket biztosít az újdonság. A hátoldali, 8 megapixeles kamera például a kategóriatársaknál jóval szebb képeket készít, ám ami ennél is jobb, hogy a szoftver rendkívül széleskörű konfigurálási lehetőségeket engedélyez. Választhatunk automata, manuális vagy panoráma módok között, de ha kedvünk tartja akkor a Virtuális Valóság üzemmódra kattintva akár dínók is mászkálhatnak a képernyőn. Mozgóképet is készíthetünk, a Z2 Tablet FulHD felbontásban, 30 fps segítségével rögzítheti életünk filmjét. Ha elkészültünk a felvétellel, akkor a Movies névre keresztelt, MKV formátumot is támogató videólejátszóban nézhetjük vissza az anyagot. Ehhez tartozik a gyártó jól ismert galéria applikációja is, az Album ahogy azt korábban is megszoktuk, rendkívül könnyendén kezelhető és szép felülettel rendelkezik.

AR_EFFECT_20140520192116

Zenebolondok biztosan örömmel tekintenek a Walkman-re, a lejátszó a ClearAudio+ segítségével a legjobbat hozza ki az amúgy sem szegényes táblagépünkből. A Music Unlimited segítségével azonnal új zenéket vásárolhatnánk, ám sajnálatos módon a szolgáltatás hazánkban nem használható. Megy viszont a TrackID, mely azonnal megmutatja nekünk, hogy milyen zene szól épp az utcarádióból. Ha azonban nem osztozunk a tömeggel, akkor akár a saját FM-Rádiót is használhatjuk, az opcionális fejhallgató csatlakoztatása után azonnal működik az applikáció.

Adatkommunikáció/Üzemidő

Az alig 6,4 mm vékony táblagépből nem maradt ki az NFC, a Bluetooth 4.0 és az A-GPS sem, így azthiszem nyugodtan elmondhatjuk, hogy egy minden ízében kiválóan használható eszközt dobott piacra a Sony. A tesztkészülékünk nem rendelkezik LTE támogatással, de a gyártó kínál ilyen variánst is. Sajnos a vékonyságnak ára van, a 6000 mAh-es akkumulátor még Stamina mód használatával sem bírja tovább egy napnál, így aki hosszú utazásokhoz használná az eszközt, annak érdemes egy mobil töltőt is magával vinnie.

Végítélet

Azt hiszem nyugodtan mondhatom, hogy a jelen táblagép kínálat egyik legjobb modellje a Z2 Tablet. A Sony nemcsak a külsőre, de a belsőre is óriási hangsúlyt fektetett, így aki egy fejlett, minden ízében zászlóshajónak szánt modellre ruházna be, az jól jár majd a japán vállalat újdonságával.Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

Sony Xperia Z2 Tablet

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Elegáns külső
  - Erős hardver
  - Víz- és porálló kivitel
 
  Kontra:  
  - Kissé magas ár
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 10"
  • kijelző felbontása: 1920 x 1080"
  • kijelző típusa: LED LCD"
  • eszköz mérete: 266 x 172 x 6.4 mm
  • tömeg: 426 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Quad-core 2.3 GHz Krait 400
  • memória: 3048 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixeles hátoldali kamera, 2,2 megapixeles előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: - (Csak az LTE-vel rendelkező modellnél)
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS, GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4.2 KitKat
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 6000 mAh
  • tapasztalat: Körülbelül 1 napot bír egy töltéssel
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu