Connect with us
Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung NC110 – trendi, de mégsem

Laptop tesztek

Teszt: Samsung NC110 – trendi, de mégsem

Ne ítélj a külső alapján! Biztosan sokan használjuk ezt a mondatot, mikor hamar szeretne egy ismerősünk ítéletet mondani valaki vagy éppen valami felett. Ez ebben az esetben is igaz lehet. A Samsungtól megszokott letisztult, divatos külső ígéretesnek hat: a legtrendibb megjelenéstől a legmodernebb tudást várjuk. Személy szerint én is még keresem a megfelelő társat, egy kis netbookot, de azt kell, hogy mondjam, hogy nem ez lesz az…

A Samsung laptopokkal kapcsolatban valamiért mindig van valami fenntartásom. Nem a márkával van a baj, hiszen számos készülék esetén mindig ezt a gyártót választom, de a notebookokban mindig találok valami kifogásolni valót. Ez most is sikerült.
A 21. században minden a külsőségekről szól. Divatosnak kell lenni. Legyen szó ruháról, autóról, mobiltelefonról, vagy laptopról. Nem elég, ha hiper-szuper tudása van a számítógépünknek, annak bizony még szépnek is kell lennie. És valljuk be: a Samsungnak ez elég jól is megy.  Akármennyi notebookot vettem tőlük a kezembe, kétség kívül szépek voltak. És az NC110 is az.

Külsőségek

Ha kinyitjuk a dobozt, egy kis, pofás, szép netbookot találhatunk benne, amit különböző (kék, fehér, fekete, rózsaszín…) színekben dobott piacra a gyártó, hozzánk a bordó változat jutott el. Bár nem áll közel hozzám ez a szín, de tényleg szép, és megkockáztatom, elegáns is. Férfiaknak, nőknek, diákoknak, dolgozó embereknek.  A hátlapja tehát bordó, az alja fekete, közepe viszont fehér. Érdekesen hangzik ugyan, de kellemes az összhatás.

A notebook paraméterei 259 x 179,5 x 21,5 ~33.7 mm, amihez1,18 kgsúly társul. Érdekes, első fogásra pont az volt az érzésem, hogy méreteihez képest nehéz, ennek azonban a számok ellentmondanak. A gép súlya a tápegységgel sem lépi túl a másfél kilogrammot, így akár azzal is kényelmesen szállítható. A laptop baloldalán található a töltőcsatlakozó, LAN, a USB 2.0, elől helyezhető be az SD kártya, valamint jobb oldalon egy fülhallgató, egy mikrofon, még két USB 2.0, egy VGA csatlakozó, illetve a bekapcsoló gomb.  Itt elmondható, hogy a három USB csatlakozó közül az egyik lehetne 3.0-ás, és egy HDMI csatlakozó is hiányzik a kínálatból. A kommunikációs lehetőségek között szerepel a hálózati csatin kívül még a 802,11bg/n wireless LAN, valamint a Bluetooth 3.0.
A fedőlapot felnyitva egy 10,1 colos WSVGA tükröződésmentes LED képernyő tárul szemünk elé, aminek felbontása  1024×600-as. Ami jó jó, de azért lehetne jobb. De persze ez a normális a 10 colosok világában. A matt kijelzőnek köszönhetően gond nélkül használhatjuk a gépet, napsütésben, lámpafénynél zavartalanul láthatunk mindent, amit látnunk kell.

Viszont a kijelző ugyan matt, az azt körülölelő keret azonban fényes műanyag, ugyanúgy, ahogy a hátlap is. Ez meg idegesítő is, és rendkívül csúnya, amikor az ujjlenyomatunkat folyamatosan viszontlátjuk a felületén. Itt említeném meg, hogy az egész laptop műanyag bevonású. Fémmel csak akkor találkozik, amikor a pendrive-omat használom.  A kijelző felett középen található a beépített webkamera.

A billentyűzet a kedvencem az egész latopban. Kifejezetten idegesítő tud lenni, amikor „meg kell szokni” egy klaviatúrát, mert kisebb, vagy nagyobb, mint az, amelyiket rendszeresen használod, pláne zavaró ez azoknak, akik már rutinból vakon gépelnek, vagy esetleg még tanult gyors- és gépírók is. De jelentem: ezzel semmi ilyen probléma nem akadt. Méretéből fakadóan persze kisebb a billentyűzet, mint például egy asztali gép esetében, de valahogy minden tökéletesen a helyén van. Nem túlzás azt mondani, kifejezetten kényelmes ezen gépelni. Nagyon jó, nagyon hamar megszerethető, és ahogy egyre többet és többet írok rajta, egyre jobban elfelejteti velem, hogy van olyan rossz tulajdonsága, ami miatt nem választanám magamnak. A 84, szigetszerűen elhelyezett billentyűn tényleg nagyon jó írni. A touch pad azonban már kevésbé kényelmes. Tapintásra rideg, és az irányítás folyamatosan megakad.

 

Belsőségek

A trendi külső mögött, a – muszáj megismételni, hogy mennyire – kényelmes klaviatúra alatt sajnos kis teljesítmény húzódik: A laptop Intel ATOM N455 (1,66 GHz, 667 MHz, 512 KB) processzorral, Intel GMA 3150 (integrált videokártya) dedikált grafikus processzorral működik, amiknek köszönhetően még egy Youtube-os video megtekintése is nehézségeket okoz. Emiatt tulajdonképpen a kedvenc online sorozatomról is le kéne mondanom, ha emellett a számítógép mellett döntenék. De nem fogok…. Kicsit olyan érzése van az embernek, mintha a szekrényből előhúztak volna egy processzort „jó lesz ez is bele!” felkiáltással. Ez azonban így, 2012-ben túl lassúnak és elavultnak tűnik, hiszen az N455-ös processzor már tulajdonképpen két éves.


A kis teljesítményt egy Windows Starterrel és mindössze 1 GB memóriával kínálják. Ez egy kicsit zsugorinak hat.  Ezek azok, amik úgy rendesen rányomják a netbookra a bélyeget. Azért persze találhatunk pozitívumokat is a belső működésében. A 320 GB S-ATAⅡ (5400 RPM) merevlemez csendesen, jó tempóban végzi a dolgát. A kis teljesítményt pedig némiképpen kompenzálja a 6600 maH akkumulátor, amellyel 6-8 órát használhatjuk a gépet, ezzel is biztosítva a mobilitást. Persze ugye nem szabad elfelejtenünk, hogy a videó nézés problémás, tehát az nem vesz le az energiából, hiszen szaggatva senki nem akar online videót nézni. Legalább is, ha nem muszáj.

Az ítélet
Összességében nagy nagy fekete pont jár a lassú processzornak, ami rendesen megkérdőjelezi a relatíve magas ár létjogosultságát. A gép ugyanis körülbelül 97 ezer forintba kerül, egy hasonló kaliberű számítógép pedig, ami hasonló kvalitásokkal rendelkezik, 85 ezer forint körül már elérhető. Jól lehet, hogy nem Samsung márka alatt, de jelentősen olcsóbban.

A Windows Starter sem a legjobb program, de ugye legalább egy jogtiszta szoftvert kapunk. A hosszú élettartam, a külső, illetve a kényelmes, kezesbárány billentyűzet egyértelműen a pozitívumok sorát erősíti. Valamint a hőelvezetése is jó, a gép a használat alatt egyáltalán nem melegszik fel. A pozitívumok azonban eltörpülnek a 2010-es konfigurációk negatívumai mellett, amit ráadásul 97 ezer forintos árral kapcsolnak össze.Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Samsung NC110

  Megjelenés éve: 2011
  Pro:  
  -
 
  Kontra:  
  -
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 10,1"
  • kijelző felbontása: 1024 x 600"
  • kijelző típusa: WSVGA LED képernyő, Anti-Reflective"
  • eszköz mérete: 259 x 179,5 x 21,5 ~ 33.7 mm
  • tömeg: 1180 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel® ATOM™ Processzor N455 (1,66 GHz, 667 MHz, 512 KB)
  • memória: 1 GB DDR3 GB
  • háttértár: 320 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: SD, SDHC, SDXC, MMC
  • portok: VGA, miniJack, LAN, USB 3.0,
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: VGA
  • hangkártya:: SRS 3D Sound Effect
  • videókártya: Intel GMA 3150
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: nincs
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: -
  • WiFi: 802,11bg/n wireless LAN
  • Bluetooth: Bluetooth 3.0
  • GPS: nincs
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows® 7 Starter
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok:
  • tapasztalat:
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés