Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan hordjuk munkába a saját eszközeinket okosan?

Office

Hogyan hordjuk munkába a saját eszközeinket okosan?

Hogyan hordjuk munkába a saját eszközeinket okosan?

BYOD okosan: a júzer is jóllakik, a biztonság is megmarad

Ma már teljesen természetes, hogy okostelefonokat és tableteket használunk a mindennapi munka során. Ezeknek az eszközöknek a megfelelő felügyelete azonban még mindig számos vállalatnál okoz kihívásokat. Vagy a biztonsági kockázatok nőnek, vagy pedig a felhasználók nézik rossz szemmel, hogy a cég ellenőrzi a mobiljaikat, ami az IT-szakemberekre is plusz terheket ró. A Micro Focus szakértői szerint létezik arany középút, amely mind az alkalmazottak, mind a vállalatok számára megfelelő kényelmet és biztonságot nyújt.

 

A mobil eszközök használata szinte elkerülhetetlen a szervezeteknél. Egy friss kutatás arra mutatott rá, hogy a cégek 61 százaléka elvárja, hogy az alkalmazottak akkor is utolérhetők legyenek az irodán kívül, ha nem biztosítanak számukra mobiltelefont. A felmérés alapján a vállalatok 82 százalékánál ugyanis fontos szerepet játszanak a mobil eszközök a hatékony munkavégzésben, valamint a döntések gyors meghozatalában. A válaszadók háromnegyede szerint az ügyfelek megfelelő kiszolgálásához, illetve az innovációhoz és a csapatmunkához is jelentős mértékben hozzájárulnak ezek az eszközök. 70 százalék pedig úgy gondolja, hogy az alkalmazottak elégedettségét, illetve a bevételt is növeli, ha okostelefonokat és tableteket használnak a szervezetnél.

A cégeknek két választásuk van: vagy maguk adnak az alkalmazottaknak legalább középkategóriás szintű készülékeket, vagy engedélyezik a beosztottaknak, hogy saját okostelefonjaikat és tabletjeiket használják a munkához is. Akármelyik mellett is döntenek azonban, mindkét esetben biztonsági kockázatok merülnek fel, ezért gondoskodni kell arról, hogy ezekről az eszközökről se érhessék el illetéktelenek a céges hálózatot és erőforrásokat, és ne lophassanak el értékes információkat. A felhasználók azonban saját adataikat hasonlóan fontosnak találják, és sokukat aggasztja, ha a felügyeleti folyamatok részeként a vállalat IT-szakemberei a privát tartalmaikhoz is hozzáférnek.

Szeparációval a szorongás ellen

A Micro Focus szakértői ezért a mobil eszközök vállalati kezeléséhez olyan fejlett megoldást javasolnak, amelynek segítségével elkülönített, biztonságos munkaterületek, konténerek hozhatók létre az okostelefonokon és tableteken. Néhány éve már léteznek céges mobileszköz-felügyeleti (Mobile Device Management – MDM) szoftverek, amelyek képesek biztosítani a szervezetek számára a megfelelő ellenőrzést és biztonságot. Ezek alkalmazása azonban általában azzal jár, hogy az alkalmazottak kénytelenek átengedni a kontrollt készülékeik felett az IT-részleg számára, beleértve saját személyes alkalmazásaikat, adataikat és kommunikációjukat.

MDM felsőfokon

Az olyan fejlettebb termékek, mint például a ZENworks Mobile Workspace az elhatárolt konténereknek köszönhetően megszüntetik ezt a konfliktust. Ezek a telefonon található adatoktól és alkalmazásoktól elkülönítve működnek, és a „hagyományos” MDM-eszközökhöz hasonló felügyeletet tesznek lehetővé, miközben a munkavállaló privát szféráját is tiszteletben tartják. Az IT-szakemberek semmihez nem férnek hozzá a felhasználó saját tartalmai közül, a vállalati munkaterületen belül azonban továbbra is elvégezhetik a szükséges feladatokat akár távolról is. Többek között telepíthetnek, frissíthetnek vagy törölhetnek alkalmazásokat, módosíthatják a hozzáféréseket, és a teljes céges „mappát” törölhetik, ha a készüléket ellopnák vagy elveszítenék, vagy amikor az alkalmazott elhagyja a szervezetet.

Ezek a megoldások egyszerre teszik lehetővé a magánszféra és a céges előírások tiszteletben tartását, mivel az IT-szakemberek semmit nem látnak a felhasználók saját alkalmazásaiból és adataiból, ugyanakkor minden szükséges feladatot egyszerűen el tudnak látni. A Micro Focus terméke ráadásul más gyártók hasonló megoldásaival is kompatibilis, így a szervezetek a már használatban lévő MDM-megoldásukkal együtt is alkalmazhatják.

Innovációk mindenki örömére

A ZENworks Mobile Workspace legújabb kiadása többek között már a telefonszámok és névjegyek kezeléséhez is nagyobb biztonságot kínál, mivel a hívók azonosítóit csak az elkülönített munkaterület kontaktlistájában jeleníti meg, és nem szinkronizálja azokat a telefon saját, gyári listájával. A friss verzióban továbbá arra is lehetőség nyílik, hogy az IT-szakemberek állítsák be munkaterület biztonságos böngészőjének kezdőlapját, illetve ezen a böngészőn keresztül tegyenek elérhetővé előre konfigurált webes alkalmazásokat a felhasználók számára.

Az új kiadás az informatikai szakemberek feladatát is tovább egyszerűsíti, mivel lehetővé teszi számukra, hogy az összes alkalmazást egyetlen központi helyen konfigurálják, illetve mostantól azt is engedélyezhetik a felhasználók számára, hogy jelszavaikat a mobil eszközről változtassák meg.

További Office

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés