Connect with us

Hirdetés

technokrata

Több nőre lenne szüksége az IKT szektornak

Office

Több nőre lenne szüksége az IKT szektornak

Toborzás, motiváció és megtartás – jó perspektíva lehet a nőknek is az informatika.

Az információ és kommunikációtechnológiai (IKT) szektor az utóbbi évtizedekben világszerte jelentős növekedésen esett át, ami azonban a nemek tekintetében nem volt kiegyenlített. A nők jelenléte az iparágban, főként a magasabb beosztások tekintetében még mindig jelentősen elmarad a férfiakétól, így elmondható, hogy az IKT szektor ma még mindig férfidomináns terület. Az OECD országaiban az informatikai szakembereknek kevesebb, mint 20 százaléka nő, a Fortune 500 listán szereplő vállalatok női vezetőinek aránya pedig mindössze 3%. A nemzetközi „Lányok az informatikában” („Girls in ICT Day”) kezdeményezés célja ezért éppen az, hogy a lányok és fiatal nők számára vonzóvá tegye az információs és kommunikációs technológiák folyamatosan fejlődő és a mindennapokban egyre erőteljesebben jelenlévő – az informatikán jócskán túlmutató – világát. Az IDC szerint 2015-re a munkahelyek mintegy 90 százaléka fog informatikai és technológiai tudást igényelni, sőt sok, ma még nem is létező szakma születésének is tanúi lehetünk. Ezért is fontos a modern technológiák iránti érdeklődés felkeltése.

 home_panel_3_it-woman

A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU, az ENSZ információs és kommunikációs technológiákra szakosodott ügynöksége) által szervezett nemzetközi kezdeményezésben, amelyre világszerte minden év áprilisának negyedik csütörtökén, azaz idén április 25-én kerül sor, a Cisco is aktív szerepet vállal. A programban a világcég 80 irodájában, köztük Budapesten, látnak vendégül összesen mintegy 2 500 fiatal hölgyet. A Cisco a ‘Girls in ICT Day’ három évvel ezelőtti indulása óta minden alkalommal részt vett a nemzetközi eseményben.

 

woman working mom

Tény, hogy a nőknek számos ok miatt érdemes megfontolniuk az ágazat kínálta lehetőségeket. A szektor folyamatosan növekszik, az elkövetkezendő években az EU becslése szerint a 27 tagállamban konzervatív növekedési előrejelzés mellett is előreláthatólag 700 ezer, világszerte pedig közel 2 millió új munkahely létesül a területen. Ráadásul ezeknek az állásoknak jó része igényelné a fiatal nők kreatív és intuitív képességeit. Z. Karvalics László, habilitált egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem docense, az Információs Társadalom és Trendkutató Központ egykori alapítója szerint kiemelt területek például – mert az „emberi oldal” erős, így a nők egyenesen előnyben lennének – az adatvédelem, az asszisztív technológiák, vagy az úgynevezett társadalmi informatika. „A közösségi média berobbanásával, a közösség megtartásában, szervezésében megkülönböztetett szerepet vállaló nők kifejezetten felértékelődnek ezen a területen, így nem lesz meglepő, ha az itt szocializálódott, digitális írástudó Y-generációs munkavállalók szakítják át a gátat, és tömegesen jönnek majd a nők erre a területre. A foglalkoztatói oldalról egyértelműen ennek a gátszakadásnak a gyorsítása a cél.” – hangsúlyozta.

 

woman_computer_phone_main

Ugyan a tinédzser korú lányok ugyanúgy használják a számítógépeket és az internetet, mint a hasonló korú fiúk, mégis ötször kevesebben gondolkodnak technológiai karrierben. Annak ellenére, hogy az egyetemek és a vállalatok egyaránt próbálják felhívni a figyelmet a szektor előnyeire, továbbra sem növekszik a technológiai területen tanulmányokat kezdő nők száma. Holott az informatikai területen kínált állások többsége átlagon felüli fizetést, rugalmas munkaidőt és szakmai sikerélményeket kínálna számukra, így a női munkavállalók kiválóan profitálhatnának az IKT szektor számukra ideális karrierlehetőségeiből és a biztos jövőképből. Beszédes adat, hogy egy hazai álláskereső portál szerint a munkabérek tekintetében a bruttó átlagkereseteket tekintve a nemzetgazdasági átlagnál csaknem 30%-al magasabbak az informatikai szektor átlagbérei.

woman-uses-laptop-on-trai-007

A nők foglalkoztatottsági adatai a fejlett gazdaságokban egyébként is csökkenő tendenciát mutatnak, ami arra enged következtetni, hogy nem csupán elhelyezkedési nehézségekről és toborzási problémáról, hanem motivációs kérdésekről és munkaerő-megtartási nehézségekről is szó van. A nők a diploma megszerzését követően még mindig gyakran hagyják el szakmájukat, amelynek egyik leggyakoribb oka a gyermekvállalás. Erre az élethelyzetre azonban nagyon jó megoldást jelenthet a modern technológia, amely az átlagnál nagyobb lehetőséget biztosít otthoni munkára, távmunkára, részmunkára, atipikus foglalkoztatásra és gyors munkaerőpiaci reintegrációra, különösen akkor, ha gyermekvállaláskor sem szakad meg a kapcsolat a foglalkoztatóval. Tény, hogy az IKT szektor vállalatai a megfelelő teljesítménymérési eszközök birtokában élenjárnak a rugalmas munkavégzés gyakorlatában. A nagy informatikai vállalatok már felismerték az otthoni munkavégzés előnyeit, és a fontos munkaerő megtartása, reintegrálása mellett jelentős költségmegtakarításokat érhetnek el alkalmazásával.



Szólj hozzá!

További Office

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés