Connect with us

Hirdetés

technokrata

Fényképezőgépes mobilok a marsi élet nyomában

Smart home

Fényképezőgépes mobilok a marsi élet nyomában

Egy szokatlan kísérlet keretében, a Utah-i sivatagban egy, a marsi élet nyomai után kutató rendszert tesztelt a Mars Society chicagói csapata.

Az űrruhába beöltözött kísérletben résztvevő személyek mobiltelefonjukkal készítettek képeket a kietlen tájról, amit Bluetooth kapcsolaton keresztül egy közeli laptopra küldtek. Egy képelemző algoritmus szokatlan sziklaalakzatokat, vagy szerves anyagot próbál találni a képeken, amik az élet nyomaira utalhatnak.

A szoftver a képek szokatlan részeit választja ki, és osztályozza őket színárnyalat, erősség, és világosság alapján. Ezt az algoritmust a jövő marsjáróiba is beépíthetnék, hogy segítsen kiválasztani, mely területeket érdemes közelebbről megvizsgálni, mondta el a csapat vezetője, Patrick McGuire Chicagói Egyetemről. Jelenleg még nagyon kezdetleges a módszer, de a pontossága emberfeletti szintekre emelkedhet idővel, írta meg a NewScientist.

Tanja Zegersnek, az Utrecht-i Egyetemről, kétségei vannak afelől, hogy a rendszer bármikor is egy jól képzett humán geológus nyomába érhetne. A geológiai analízis egy nagyon komplex folyamat, amiben a minta-felismerésnek kulcsszerepe van. “Ezt csak egy jól képzett elme számára kivitelezhető”, osztotta meg véleményét az egyetem munkatársa. McGuire az Európai Űrügynökség (ESA) Összehasonlító Planetológia konferenciáján elmondta, hogy az algoritmus hamarosan képes lesz kimutatni a porozitást, újszerű textúrákat, kőzetrétegek alakzatokat.

 Természetesen a chicagói csapat sem számít mobilokra a Marson, elképzelésük szerint a kamerákat az űrruhára, vagy a sisakra erősítenék.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés