Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Apple nyomdokaiba lép a Microsoft

Laptop

Az Apple nyomdokaiba lép a Microsoft

Ha saját telefonnal még nem is rukkolt elő, az operációs rendszerét fillérekért dobja a piacra.

A Microsoft is elindult azon az úton, amit az Apple már hosszú évek óta csinál, vagyis hogy olcsón adja az operációs rendszerét. Hol van már az 50 vagy 100 ezer forintos Windows? A Windows 8 megjelenésekor leginkább már sehol, hiszen mindent jóárasítanak. Steve Ballmer se azt ordibálja már, hogy „Only 99 dollars”, mint ahogy a Windows hőskorában tette egy sokkoló reklámfilmben, mint valami őrült autódíler.

A legújabb trend a következő:

Ha valakinek eredeti Windows fut a gépén, akkor 2013. január 31-ig mindössze 39.99 dollárba kerül majd a Windows 8 Pro, persze csak ha letölti magának. A lemezes kiadásért egy húszassal többet kell érte adni, persze dollárban. Hogy ne jöjjenek zavarba az árazó pisztolyok, Európában csupán a dollárt cserélik le euróra, a gond csupán az, hogy az uniós valuta kicsit többet ér, mint a szabadság pénze.

Jó, de nekem XP-m van

Ez se gond, ugyanis az XP-nek amúgy is vége lesz hamarosan, így az ajánlat nem csak az újabb operációs rendszerekre érvényes (Windows Vista és 7), hanem a jó öreg XP-re is, mely mind a mai napig az egyik legnépszerűbb Win OS.

Mi ez a nagylelkűség?

A Windows-ok esetében átoktörésről is szó lehet, hiszen a Windows 98 óta megfigyelhető az a tendencia, hogy csak minden második operációs rendszer mondható sikeresnek. Gondoljunk csak bele: Windows 98 (és SE) óriási siker, utána a Windows 2000 óriási bukás volt, már csak azért is, mert sok szoftverrel egyszerűen nem működött együtt. Ezután jött a Windows XP, mely 2001-es megjelenése óta töretlen népszerűségnek örvend, annyira, hogy a Microsoft kénytelen megszűntetni a támogatást és „erőszakkal” terelni a felhasználókat az újabb rendszerek felé, például a 40 dolláros/eurós akcióval.  2007 elején megérkezett az XP-t felváltó Vista, mely akkora bukás lett, hogy gyorsan elkészült a Windows 7 (2009-re), melyben kipipálták a Vista ostobaságait és ötvözték az XP legjavával.

Sokan nem is értik, hogy minek újabb operációs rendszer, ha a Windows 7 ennyire simulékony, így viszont a jelenlegi legújabb OS-t használókat nehéz lenne átcsábítani Windows 8-ra, hacsak nem kapják meg fillérekért (nagyjából 12-13 ezer forintért) az új Metro-felületes OS-t.

Más tészta, de a programozóknak és a szoftverfejlesztőknek se mindegy, mire fejlesztenek, mert lehet valami nagyszerű meg új, ha kevesen használják a rendszert, nem fognak rá applikációkat, programokat készíteni. Innentől viszont a felhasználó inkább egy áru lesz, egy szám, amivel kereskedhet a Microsoft és inkább enged az elején, hogy később minél nagyobb bevétele legyen. Persze az se mellékes, hogy az új felhasználók mit fognak találni a Microsoft online piacterén, úgyhogy Ballmeréknek előbb a fejlesztőket kell meggyőzni, hogy sokan fognak átállni Windows 8-ra, utána pedig a felhasználókat kell egy óriási akció keretében becsábítani az új OS világába. Tulajdonképpen a tartalom és a felhasználó egymást fogja generálni már a kezdetektől.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés