Connect with us

Hirdetés

technokrata

10 ok, ami megnehezíti a PC-ről Mac-re váltást

Laptop

10 ok, ami megnehezíti a PC-ről Mac-re váltást

Tetszenek az almás gépek, de még nem mertél váltani? Az alábbiakban összeszedtük a 10 leginkább emlegetett okot, ami zavarja a Windowsos PC felhasználókat az Apple gépekben.

1. Minden programot újra meg kell venni

Sajnos a Windowsos számítógépünkre megvásárolt programok nem működinek Macintoshon. Új Office, Photoshop, stb. – ezeket mind-mind meg kell vennünk még egyszer.

2. Bezár gomb bal felül

Az első pár napban zavaró lehet, hogy a megszokott jobb felső X helyett bal felül találhatók az egyes ablakok bezárására és lerakására szolgáló gombok. Ezt egyébként 2-3 nap alatt ezt könnyen meg lehet szokni.

3. A CTRL gomb itt Command

Van Control gomb a billentyűzeten, de van egy Command gomb is, mely utóbbi látja el a hagyományos CTRL funkciót, mint például Command + C, Command + V copy paste parancsok. Az ALT itt is megvan.

4. Total Commander hiánya

Ha professzionálisabb felhasználó vagy, vagy csak egyszerűen a DOS-os időkből Norton Commanderen szocializálódtál, akkor valószínű, hogy használod a népszerű fájlkezelő programot (a Windows fájkezeléssel kapcsolatos hiányairól nem is beszélve). No, ezt a Mac-en nem fogod, mert nincs rá.

5. Magyar helyesírás ellenőrző

Nagy szívfájdalom, hogy a Mac-re gyártott Microsoft Office alkalmazások nem tartalmaznak magyar helyesírás ellenőrzést. Az Openoffice ezzel ellentétben igen, itt szintén át kell szoktatnunk ujjunkat a hétköznapi gördülékeny munkamenethez.

6. Heló Safari, viszlát Internet Explorer

Ha megszoktuk, hogy az E, mint Internet Explorer gombra kattintva jön elő az internet, akkor erről is gyorsan le kell mondanunk: az Apple gépek gyári böngészője a Safari, de szerencsére Firefox és Chrome is telepíthető rájuk.

7. Kukac: ALT + V helyett ALT + Q

Ha internetezünk – márpedig miért ne tennénk – akkor szintén 2-3 nap megszokni, hogy a „kukac”, mint @, nem a CTRP + V, hanem az ALT+ Q. Apróság, de fontos lehet.

8. Print screen

Nincs sajnos dedikált print screen gomb a billentyűzeten a képernyő lefotózásához. Külön alkalmazással tudunk beállítani erre kombinációt.

9. Viszlát exe fájlok

Ha egy kicsit értünk a számítógéphez, akkor tudjuk, hogy az exe, mint executable fájlok azok, amiket futtatni lehet PC-n. Ez Mac-en egyáltalán nem így van, itt főleg dmg kiterjesztésű fájlokból dolgozik a rendszer  és a már megszoktott exe programjaink egyáltalán nem futtathatók.

10. Számlázó és banki programok

Rossz hír a vállalkozóknak és a pénzügyeseknek: a kliens oldali banki és számlázó programok egy része egyáltalán nem támogatja a Macintosh környezetben való futtatást, ezért vagy váltunk programot, vagy marad a kőkorszaki papír-alapú számlázás.

Természetesen a pár kényelmetlen, ámde megszokható változás mellett számos előnnyel is jár a váltás: nincs több kék halál, gyorsaság van, cserébe azonban minél többet használtunk előtte PC-t, annál inkább hasonlít a váltás egy jobbkezességről balkezességre való átállásra. Hogy ez kinek és milyen körülmények között éri meg, azt mindenki döntse el maga.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés