Connect with us

Hirdetés

technokrata

Növekszik a kalózszoftver használat

Laptop

Növekszik a kalózszoftver használat

A Business Software Alliance közleménye szerint, az összes PC-re installált szoftver 41 százaléka kalózmásolat, és ezzel összesen 53 milliárd dollár kárt okoztak.

A kalózszoftverek aránya tavaly 41 százalékra növekedett a 2007-es 38 százalékról, annak ellenére, hogy Oroszországban és Kínában is eredményeket értek el a szerzői jogvédők, derült ki az IDC piacelemző tanulmányából. A globális szoftverpiac értéke 14 százalékkal 88 milliárd dollárra nőtt az előző évben.

Annak ellenére, hogy a vizsgált országoknak nagyjából a felében csökkent az arány, és egyharmadukban nem nagyon változott, összességében mégis romlott a helyzet, mondta el Robert Holleyman, a BSA elnöke. Az Egyesült Államokban 10 százalék a kalózszoftverek aránya, a legalacsonyabb a világban, viszont itt adják el a legtöbb szoftvert, ezért ebben az országban a legmagasabb az egy dollárra eső veszteség aránya. Ezeknek jelentős részét a kis cégeknél jelen lévő népszerű szoftverek nem hivatalos kópiái adják. Gyakori példa, hogy a cégnél egy szoftvert 25 gépre szabadna telepíteni, mégis 50 gépen használják az adott programot, mondta el a Holleyman.

Kínában a 2004-es 90 százalékról tavaly 80 százalékra csökkent az arány, többek között azért, mert a kormány úgy döntött, csak legitim szoftvereket fog használni. Oroszországban tavaly 68 százalékra süllyedt a kalózszoftverek részesedése, derült ki a tanulmányból. Hét olyan országot találtak, ahol 90 százalék fölötti kalózszoftverek aránya: Grúzia, Banglades, Örményország, Zimbabwe, Sri Lanka, Azerbajdzsán és Moldova, írta meg a Reuters.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés