Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem lesz szerzői jogdíj a számítógépekre Ausztriában

Laptop

Nem lesz szerzői jogdíj a számítógépekre Ausztriában

Az Osztrák Legfelsőbb Bíróság (OGH) döntése értelmében tilos kivetni szerzői jogdíjat az asztali számítógépekre. A jogdíj bevezetését a kiadókat és terjesztőket tömörítő Literar Mechana, valamint a művészeket képviselő különböző szervezetek kezdeményezték négy éve – írja az SG.hu

A kiadókat és az előadókat képviselő szervezetek azt akarták elérni, hogy minden Ausztriában értékesített PC-re után 21,60 eurós szerzői jogdíjat kelljen fizetni. Azonban a fizetési kötelezettségnek számos kereskedő nem tett eleget, aminek az lett a vége, hogy a Literar Mechana bírósághoz fordult. A szervezet azonban február 24-én jogerősen elveszítette a pert.

Az ítéletet még nem hozták nyilvánosságra és a Literar Mechana azt sem volt hajlandó elárulni, hogy a kedvezőtlen döntés miatt éves szinten mekkora bevételtől esik el. Az OGH számára a döntő érv az lehetett, hogy jogdíjat alapvetően a papír alapú vagy más típusú másolatok után szoktak követelni. A számítógépből azonban közvetlenül nem jön sem papír, sem más eszköz. Vagyis az osztrák legfelsőbb bíróság azt az elvet alkalmazta, hogy ugyanazért többször jogdíjat fizetni nem lehet. Ha valaki már megvásárolt egy nyomtatót vagy fénymásolót és ezzel az árában kifizette a jogdíjat, akkor nem kötelezhető arra, hogy újra jogdíjat fizessen ugyanazért – derül ki az SG.hu írásából.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés