Connect with us

Hirdetés

technokrata

Next-gen Nvidia videokártyák

Laptop

Next-gen Nvidia videokártyák

Lehull a lepel a Fermiről.

Végre bejelentette sokat késő grafikus vezérlői hivatalos nevét a GPU-fejlesztő vállalat. A korábban Fermi (és GF100 – NV60, G300, GT300) kódnév alatt „futó” kártyák végül nem 300-as szériaszámot kapnak – az Nvidia úgy döntött, hogy kihagyja a hármassal kezdődő sorozatot (amit utoljára az ezredforduló környékén használt, a Geforce 3 Ti 200/500-asoknál). Legalábbis a high-end kategóriás termékei esetében, és mivel mindig ezek jelennek meg először egy új család piacra lépésekor, ezért egy darabig biztosan nem találkozunk „háromszázas” kártyákkal.

Ebből már nem nagy kunszt kitalálni, hogy a Fermi grafikus vezérlők Geforce 400-as sorozatszám alatt jelennek meg. Az első kettő a Geforce GTX 480 és GTX 470 lesz, amelyek mentesek mindenféle rosszemlékű átmatricázástól – az Nvidia vadonatúj architektúrájára épülnek. Bolti megjelenésükre március-április magasságában lehet számítani. A vállalat ugyanis még a CES keretei között jelentette be, hogy megkezdték a tömegtermelést – innen nagyjából két-három hónap kell addig a pontig, amíg a termékek elárasztják a piacot.

Először tehát a GF100-as kódnevű GPU debütál, de az Nvidia egy GF104-nek nevezett grafikus processzorral is meg akarja örvendeztetni a leendő vevőket. Ez utóbbi az idei év második negyedében várható, és a csúcskategóriás szegmens legtetejét célozza meg vele a vállalat.

A Fermi – maximális kiépítettség, vagyis inkább letiltások nélküli állapotban – 512 stream feldolgozó egységgel rendelkezik, melyet 16 darab 32 magos csoportokba szerveztek. Természetesen támogatja a többszálas utasítás-feldolgozást, így a magok a lehető legjobban optimalizálva vannak a párhuzamos munkavégzésre. Minden egyes stream processzor rendelkezik teljes futószalaggal bíró ALU-val és FPU-val; nem csoda hát, hogy a család legteljesebb GPU-ja 3 milliárd(!) tranzisztort tartalmaz.

Integrált, 384 bites GDDR5 memóriavezérlő (ECC-vel), 768 KB-nyi másodszintű gyorsítótár jellemzi még a TSMC gyárában, 40 nanométeres gyártási eljárással készülő lapkákat. No és persze a legújabb API-k kompatibilitás-listája: DirectX 11, OpenGL 3.x, OpenCL 1.x. Órajeleket azonban egyelőre nem tudni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés