Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsó, DirectX 11 képes videokártyák

Laptop

Olcsó, DirectX 11 képes videokártyák

Az Ati bejelentette legújabb generációs mainstream grafikus gyorsítóit.

Kedden számolt be az AMD leányvállalataként működő Ati a korábban debütált Radeon HD 5870 csúcskártyájának alapjaira építkező, de annál azért szerényebb képességű grafikus vezérlőiről. Az átlag felhasználó pénztárcájához szabott eszközök az 5700-as sorozat tagjai, és természetesen kivétel nélkül támogatják a DirectX 11 API-t. Elődeikhez képest természetesen nagyobb sebességet nyújtanak; de lássuk kicsit részletesebben, ezt hogyan érik el!

Egyelőre két modell, az 5750 és az 5770 tartozik a családba, melyek a Juniper kódnevű, 40 nanométeres gyártási eljárással készülő grafikus processzort alkalmazzák. Az egymilliárdnyi tranzisztort tartalmazó GPU 128 bites interfészen keresztül csatlakozik a memóriához, és a DirectX 11-en kívül az OpenCL 3.2-t is támogatja, csakúgy, ahogyan a hardveres gyorsítású HD videodekódolást és utófeldolgozást. Ati Eyefinity technológiája révén egyszerre akár öt monitor is ráköthető a videokártyákra, természetesen öt különböző megjelenítéssel.

Az 5750-es változat GPU-ja 700 MHz-es órajelen dolgozik és 720 stream processing, 36 textúrázó és 16 renderelő egységgel rendelkezik. GDDR5-ös memóriája 4,6 GHz-es órajelen üzemel. Erre tesz rá egy lapáttal az 5770-es típus, amelynek grafikus processzora 850 MHz-es frekvencián teszi a dolgát. A lapkában 800 stream processing, 40 textúrázó és a fentivel megegyező számú egység található. GDDR5 memóriájának órajele az előzőhöz képest 200 MHz-cel magasabb.

Az AMD ezeket a kártyákat – annak ellenére, hogy a DirectX 11-es játékok még nem érkeztek meg – az általános felhasználói szegmensbe szánja. Ennek megfelelően mérsékelt árcédula került a videovezérlőkre: a kisebbik modell 130, a nagyobbik 160 dolláros áron kerül majd forgalomba. És, hogy meghozza a vásárlók kedvét a vételhez, az Ati a Dirt 2 játék kuponját csomagolja a kártyákhoz, amellyel ingyen hozzá lehet jutni az autós szórakozást nyújtó programhoz.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés