Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsóbb AMD tuningprocesszorok

Laptop

Olcsóbb AMD tuningprocesszorok

Két- és négymagos CPU-k alacsonyabb áron.

Tegnap jelentette be az Advanced Micro Devices, hogy a tuningra utazó felhasználóknak szánt processzorai esetében árat csökkent. A cég közlése szerint a Phenom II X4 Black Edition lapkák 225 dolláros árát 150-200 dollár közötti szintre süllyeszti. A beszámoló szerint ezzel szeretnék a túlhajtás iránt fogékony felhasználókból álló piac még nagyobb részét bekebelezni. Hasonló lépésre szánta el magát a vállalat Athlon X2 7750 Black Edition CPU-ja kapcsán is.

Egy processzor órajelét a külső frekvencia (korábban front side bus) felszorzásával állítják elő. Éppen ezért kétféle módon lehet extra teljesítményt kifacsarni egy lapkából, pusztán az órajel növelésére alapozva: vagy a külső frekvenciát kell növelni, vagy az órajelszorzót. Az előbbi nehezebb eset, mert az extra terhelést nehezebben viselik el a processzor egyes elemei (például az integrált memóriavezérlő), az utóbbi lehetőséget azonban a gyártók szokták letiltani. Ennek oka, hogy nem akarnak maguknak „házon belül” konkurenciát: egy szabadon állítgatható órajelszorzóval bíró processzor könnyedén vetélkedhet a legnagyobb teljesítményű lapkákkal, miközben gyártója jóval kevesebb pénzért tudja csak értékesíteni a piacon.

Az AMD azonban szakított ezzel a hozzáállással, és létrehozta a Black Edition modelleket. Ezek közös jellemzője, hogy nincsen kötött órajelszorzó értékük, azt a felhasználó állíthatja be. Ezért természetesen valamivel többet kér el a chipgyártó, mint a hasonló alapteljesítményre képes, de korlátozott lapkákért, cserébe viszont a tulajdonos komoly sebességnövekedést érhet el egy kis, anyagi befektetést nem igénylő tuninggal.

Az árcsökkentés hajtóerejét az adja, hogy láthatáron van az AMD új CPU-inak megjelenése. Ezzel tulajdonképpen helyet csinál a nagyobb teljesítményű lapkáknak a vállalat.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés