Connect with us

technokrata

Laptop

A 99 eurós PC

Ultraolcsó személyi számítógép a piacon.

Mitől lehet olcsó egy számítógép? Például a költséghatékony hardverelemek telepítésétől, vagy szoftveres ellátottságának nyíltforrású, szabadon hozzáférhető alkalmazásokkal való biztosításától. Az Abaco által nemrég bejelentett Abaco Primo komputere mindkét feltételnek megfelel. Lássuk a részleteket, mire képes az olcsó PC!

Sebességrekordok döntögetésére biztosan nem. Processzor gyanánt ugyanis egy Intel Atom 230-as lapka került bele, amely mindössze 1,6 GHz-es órajelet produkál. Emellé 512 MB-nyi memória jár, és a háttértároló kapacitásához mérve ez még igen tisztességes mennyiség – ez utóbbi ugyanis egy 4 GB-os flash drive. Winchestere tehát nincsen, és természetesen különálló videokártyával sem látták el: az Intel GMA 950 alaplapi chipkészletbe integrált grafikus vezérlőt használja.

Cserébe viszont az alapkonfiguráció is tartalmaz optikai meghajtót, billentyűzetet és egeret, kisméretű hangfalakat, sőt, még egy monitort is. Operációs rendszer gyanánt pedig Linuxot kapott: a pingvines OS-ek közül a Xubuntu disztribúciót telepíti az olasz cég a 99 eurós masina flash meghajtójára.

Van azonban egy kis trükk a dologban: a fenti ár csak akkor áll, ha a leendő tulajdonos vállalja, hogy maga állítja össze a számítógépet. Ha azt az Abaco-ra bízza, akkor az további 12 és fél euróba kerül. Ugyanakkor nem kell a fenti, fapados konfigurációval beérnie annak, aki hajlandó egy kicsivel többet áldozni a PC-re: további RAM-bővítés, merevlemez-beszerelés, Wi-Fi és Bluetooth modulok, webkamera és DVD-író is szerepelhet a házban. Ezért természetesen jobban ki kell nyitni a pénztárcát.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin