Connect with us

Hirdetés

technokrata

Internet Explorer 8 – még nincs veszve a remény?

Laptop

Internet Explorer 8 – még nincs veszve a remény?

A korábban lomha böngésző erőre kapott.

A napokban megjelent az IE 8 RC1-es változata, vagyis a redmondi browser kiadása belátható közelségbe került. Funkcionalitását tekintve nem változott jelentősen a tavalyi bétához képest: Web slices a kedvenc weboldalunkon bekövetkező változások nyomonkövetéséhez, InPrivate böngészés a megadott adatok (jelszavak, begépelt címek stb.) azonnali törléséhez (ezt a köznyelv pornómódra nevezte át), illetve a Microsoft új kiegészítő rendszere, az Accelerators, ami interakciót gyorsító, úgynevezett shortcut menükkel gazdagítja a programot. Biztonsági fejlesztésként megjelent a SmartScreen Filter, amin tulajdonképpen egy közösségi védelem: a más internetezők által gyanúsnak vélt URL-ekre figyelmezteti a felhasználót.

Akcióban a pornómód

Leginkább a stabilitás terén sikerült fejlődést elérnie a szoftvernek. Az első beszámolók szerint sokkal kevesebb lefagyást tapasztaltak, mint a tavaly kiadott bétaváltozatnál. Minden korábbinál jobban megfelel a webes szabványoknak az új IE, emiatt lehetnek is vele megjelenítésbeli problémák. Ezt kiküszöbölendő, a Microsoft integrálta a Compatibility funkciót, amely automatikusan képes felismerni, ha egy weboldal az IE7-hez készült, és nem töltődne be megfelelően a nyolcadik változat alatt. Így a régebbi böngészővel kompatibilis módban jeleníti meg a tartalmakat. És ez most már nem csak automatikusan, hanem felhasználó által is szabályozható.

Szólni kell még az új Internet Explorer sebességéről. Az első tapasztalatok azt mutatják, hogy határozott javulást sikerült elérni: a SunSpider Javascript tesztjének lefutása a bétaváltozathoz képest háromnegyed annyi időt igényelt. Ugyanakkor a Firefox 3.1 második bétája még az IE 8 RC1-re is alaposan ráver; nagyjából háromszor gyorsabb a nyíltforrású fejlesztés.

Amivel adós maradt Redmond, az a pontos megjelenési idő. Egyelőre nem tudni, hogy mikor válik véglegessé az Internet Explorer 8, de túl sokat már valószínűleg nem kell rá várni, hiszen a Release Candidate megjelölést már csak a közel kész verziókra szokták alkalmazni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés