Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows helyett

Laptop

Windows helyett

Avagy hogyan néz ki egy netbookra optimalizált, minden lényeges funkcióval ellátott operációs rendszer?

A netbookok közös tulajdonsága, hogy viszonylag gyenge hardverrel rendelkeznek, hiszen nem fő számítógépnek, hanem második PC-nek, tulajdonképpen mobil internetes eszköznek lettek kitalálva. A kisméretű kijelzők alá gyenge, integrált videovezérlő és viszonylag alacsony teljesítményű processzor dolgozik (habár a helyzet nemsokára megváltozhat). Ennek persze megvan az a következménye, hogy az erőforrásigényes új szoftvereket nem tudják futtatni. Nem csoda tehát, hogy a Windows Vistának semmi keresnivalója ebben a szegmensben – a Microsoft pont emiatt tolta ki a Windows XP életciklusát a kis gépek piacán.

Van azonban jobb alternatíva is a több mint hét éve megszületett microsoftos operációs rendszernél. Amint arról a hónap elején írtunk, a netbookoknak köszönhetően megnőtt a Linux elterjedtsége, hiszen ezekre a kis laptopokra gyakran nyíltforrású OS-t telepítenek. Persze linux és linux között vannak különbségek (nem is kicsik), ezért itt sem mindegy, hogy melyik disztribúció kerül fel a hordozható masinákra.

Ezek egyikéről nemrég szerzett tudomást a világ: a Jolicloud tulajdonképpen még nincsen kész (legalábbis honlapjuk szerint), de kifejezetten netbook környezetre lett fejlesztve. Legalábbis az Engadget német változatának egyik újságírója szerint, aki hozzájutott az operációs rendszerhez. Állítása szerint a nagymértékben ikonalapú navigáció tetszetős, a kis kijelző szabta korlátokhoz igazodó felületet biztosít. Ráadásul gyorsabban is áll fel az operációs rendszer, mint például a Windows XP.

Pontos megjelenési dátum egyelőre nem ismert.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés