Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lassú a merevlemez? Ingyenes szoftveres megoldást kínálunk

Laptop

Lassú a merevlemez? Ingyenes szoftveres megoldást kínálunk

Ha nem akar számítógépguruvá válni, de szeretné jó karban tudni a winchesterén levő adatokat – Iobit Smart Defrag.

Miért lassul be a merevlemez?
A digitális adatok egyesekből és nullákból állnak, ezek a bitek – nyolc bit pedig egy byte-ot tesz ki. Az operációs rendszerek azonban nem byte szinten, hanem annál sokkal nagyobb egységekben, úgynevezett blokkokban férnek hozzá az információhoz a merevlemezen. Ezek a blokkok intenzív használat után már nem sorban, egymás után következnek, hanem „összevissza”. Egy nagyobb állomány egymástól fizikailag távoleső részeit így tovább tart a memóriába betölteni, mivel a winchester olvasófejeinek több mozgást kell végezniük, mintha szekvenciálisan végezhetnék a dolgukat. Ilyen esetben mondjuk azt, hogy az adatok a merevlemezen töredezetten állnak rendelkezésre (fragmented data).

Létezik ennek a jelenségnek az elhárítására egy régi módszer: ez a tördezettségmentesítés (angolul sem sokkal szebb: defragmentation). Leegyszerűsítve ilyenkor az összetartozó blokkok egymás mellé kerülnek. Rendelkezik beépített defrag eszközzel a Windows is, ám az olyan, mint a Notepad: végül is lehet benne szöveget szerkeszteni, de vannak sokkal jobb külső fejlesztések is. Most pont egy ilyen szoftvernek kerítettünk tisztes bevezetőt: az Iobit fejlesztette Smart Defragről (letöltés itt) lesz szó.

Iobit Smart Defrag – hatékony és diszkrét

Töredezettségmentesítés
A program legnagyobb előnye, hogy a számítástechnikához alig értők is használhatják: nem igényel részletes konfigurálást, nem kell „berhelni” a szoftvert, hogy jól működjön. Aki felismerte, hogy már régóta használatban van a számítógépe, és eddig még csak nem is hallott a töredezettségmentesítésről – nos, neki készült az alkalmazás. Fejlesztője az „Install it and forget it” szlogennel népszerűsíti (Telepítsd és felejtsd el). Installálása után ugyanis automatikusan, folyamatosan és a háttérbe húzódva teszi a dolgát, ami persze nem jelenti azt, hogy az alapvető beállításokat ne lehetne megváltoztatni. Kezelőfelülete direkt a kezdő számítógép-felhasználók igényeihez igazítottan lett létrehozva.

Ennek ellenére ne gondoljuk, hogy „a parasztnak jó lesz ez” mentalitással készült. A világ egyik leggyorsabb degfragmentációs motorjával rendelkezik, amit kifejezetten a modern, nagyméretű merevlemezekhez fejlesztettek ki. Amellett, hogy töredezettségmentesít, optimalizálja is a file-rendszert – például a gyakran használt állományokat és mappákat a lemez leggyorsabban elérhető területére mozgatja, így növelve a számítógép adatbetöltési sebességét.

Két további jó tulajdonsággal rendelkezik a szoftver. Egyrészt nem végez folyamatos elemzéseket a merevlemezen (amivel csökkenne a winchester élettartama). Másrészt freeware licencű, vagyis teljesen ingyenesen használható, legyen szó akár otthoni, akár munkahelyi környezetről.

A legújabb, 1.1.0.2-es változat letölthető gyors Download szerverünkről.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés