Connect with us

Hirdetés

technokrata

„A játék súlyosan károsíthatja az ön és környezete egészségét”

Laptop

„A játék súlyosan károsíthatja az ön és környezete egészségét”

Cigarettadobozokon megszokott figyelmeztetéseket rakatnának a számítógépes játékokra is.

Szerte a világon alkalmazzák azt a szabályozást, ami a dohányterméket vásárlók figyelmét hivatott felhívni arra, hogy az élvezeti cikk fogyasztása egészségügyi problémákat okoz. Például a cigis dobozokon vastag fekete betűkkel írott szöveg tájékoztat a várható hatásokról (impotencia, korai halál stb.). Ehhez hasonlóan kellene a játékszoftverek jelentette veszélyre is figyelmeztetni.

Legalábbis az USA egyik republikánus kongresszusi képviselője szerint. A kaliforniai politikus nemrég tett beadványa által arra kötelezné a játékkiadókat, hogy világosan adják tudtára a vásárlóknak, a szórakozás ezen formája milyen veszélyeket rejthet. Joe Baca szerint azon programok dobozát kellene feliratozni, amik a 13 vagy annál idősebb korosztály számára készülnek. Baca bizonyítottnak látja ugyanis, hogy kapcsolat van az erőszakos játékok és a fiatalok körében tapasztalható agresszív viselkedés terjedése között. „Az amerikai családoknak tudniuk kell az igazságot ezekről a potenciálisan veszélyes termékekről.” – írta a képviselő.

Egyelőre nem tudni, hogy megszavazzák-e az USA délnyugati államában a képviselő indítványát. Ennek hiányában sem maradnak információ nélkül a szülők, hiszen a játékokra már régóta alkalmaznak korhatáros besorolást, ahogyan a filmekre is. Amint arról mi is írtunk, Európa nagy részében például a PEGI rendszer van használatban, ami szemléletes ábrákkal még a várható tartalomról is információt ad (erőszak, drogok, szexuális utalás stb.). Az Egyesült Államokban pedig az Entertainment Software Rating Board (ESRB) osztályozást alkalmazzák.

A PEGI logói



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés