Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Linux rossz, a Linux illegális!

Laptop

A Linux rossz, a Linux illegális!

Tanár tiltotta le a diákot a nyíltforrású operációs rendszerről. Sőt, még indulatos levelet is írt a fejlesztőknek.

Egy amerikai tanárnő meglepő hevességgel reagált arra, hogy egyik diákja a többi tanuló számára bemutatta, milyen jól működik noteszgépén a szabadon letölthető, használható HeliOS linux disztribúció. A meg nem nevezett városban történt eset során arra intette diákját, hogy ne használjon linuxot, mivel szerinte bármilyen szoftver, ami nem Windows (vagy azon fut), az illegális, és egyben erkölcstelen(!) is. Az egyszerűen csak Karenként említett tanárnő – példát statuálandó – elkobozta a disztribúció telepítőlemezeit a diáktól, és megfenyegette az iskolából való felfüggesztéssel.

Már eddig is homlokráncolásra késztető a történet, ám itt még közel sem ér véget. Az elvakult tanerő ugyanis úgy döntött, hogy muszáj kézbe vennie a dolgokat, és rendet tenni a „renitens” fejlesztők között, ezért billentyűzetet ragadott és e-mailt írt a HeliOS disztribútorának. Ebben teret adott panaszának, miszerint gyerekek kezébe linuxot adni bűn. „Biztos vagyok benne, hogy önök hisznek abban, amit csinálnak, de nem támogathatom az erőfeszítéseiket, sőt, azt sem engedhetem, hogy az osztályban teret kapjon szoftverük. Abban sem vagyok biztos, hogy amit tesznek, az legális. Nincsen ingyenszoftver, és az erre a téves elképzelésre alapuló terjesztési módszer ártalmas.” – írta a tanárnő, aki azt javasolta a nyíltforrású alkalmazást fejlesztőknek, hogy vegyék fel a kapcsolatot a Microsofttal, akik bizonyára szívesen kisegítik a céget néhány régebbi Windows licenccel.

Ken Starks, a HeliOS mögött álló fejlesztőgárda vezetője blogjában úgy nyilatkozott, hogy az ilyen levelek szolgálnak bizonyítékul arra, hogy van még mit tenni az emberek tudatformálását illetően, a nyíltforrású szoftverek tekintetében. Starks természetesen válaszolt az oktatónak, és felvilágosította arról, hogy a Linux nem illegális tevékenység eredménye, ahogyan terjesztése sem az. „Az a tény, hogy azt hiszi: a Microsoft jelenti a választ mindenre, vicces a maga szomorú módján.” – írta Starks, aki egyben Redmond tanárokat támogató üzletpolitikájáról is kifejtette véleményét. Szerinte ugyanis nem kizárt, hogy az Egyesült Államokban erre komoly összegeket áldozó Microsoft valamilyen formában megbüntetné azokat a tanárokat, akik a cégtől kapott támogatás ellenére alternatív szoftvereket javasol diákjai számára, így már nem is olyan meglepő egy-egy ilyen hozzáállás.

Végül Starks arra kérte a tanárnőt, hogy legyen szíves visszaadni diákjának a lemezeket. Egyrészt azért, mert a korongok minden tekintetben legálisnak mondhatók, másrészt azért, mert a nebuló tulajdonát képezik. Annak érdekében, hogy erre biztosan sor kerüljön, a fejlesztő megbeszélt egy találkozót a téli szünet utáni időszakra az iskola igazgatójával.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés