Connect with us

Hirdetés

technokrata

Videokártya-szörny

Laptop

Videokártya-szörny

Annyit zabál, amiből egy fejlődő országbeli család egész áramellátását biztosítani lehetne…

Mindig olyan jelzőkkel illetjük a legújabb csúcskategóriás videokártyákat, mint brutális, elképesztő és a többi. Sajnos néhány éve már kénytelen így kifejezni az újságíró ezek extremitását – a grafikus vezérlők fejlesztőivel ugyanis nagyon elszaladt a ló. Egyrészt termékeik fizikai paramétereit illetően – gyakran két-három kártyányi helyet is elfoglalnak az alaplapon, és van olyan, amelyik hosszanti irányban sikerült akkorára, hogy sok PC-s házba be sem fér. Másrészt fogyasztásuk miatt érdemlik ki a fenti jelzők valamelyikét: a legújabb, Nvidia által bejelentett szörnyszülött például majdnem 300 wattot igényel óránként.

A vállalat a január elején tradicionálisan, már évtizedek óta minden évben megrendezésre kerülő Consumer Electronics Show-n fogja bemutatni Geforce GTX 295 nevű videokártyáját. A két NYÁK-os (és így két GPU-s) kialakítású eszköz grafikus processzoronként 896 MB-nyi GDDR3 memóriát kapott, melyek 448 bites memóriabusszal csatlakoznak a kártyák lelkének számító chipekhez. Az Expertview website értesülései szerint a videokártya 480 stream egységgel rendelkezik összesen, lapkái pedig 55 nanométeres gyártási eljárással készülnek.

Habár nyers erő tekintetében szinte biztosan lenyomják az AMD/Ati jelenlegi zászlóshajóját, a Radeon HD 4870 X2-t, kérdés, hogy a sokat szidott driverszintű SLI-támogatás zökkenőmentesen fog-e működni. Ha ugyanis nem, akkor számos program alatt csak az egyik GPU dolgozik majd, közel felezve az elérhető maximális teljesítményt.

Nemsokára kiderül – a CES január 8-án nyitja meg kapuit.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés