Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ultrakapacitás: notebook 24 órás működési idővel

Laptop

Ultrakapacitás: notebook 24 órás működési idővel

Nem „majd megjelenik”, „nemsokára elérhető lesz”, „néhány hónap múlva piacra kerül”. Megvehető. Most.

Régi álma már a noteszgépgyártóknak és természetesen a felhasználóknak is, hogy olyan hordozható számítógépet foghassanak kézbe, amelynek működési ideje nem a napjainkban megszokott 1-3 óra, hanem annál jóval tovább bírja. Nos, a Hewlett-Packard tegnap egy olyan masinát jelentett be, amely 24 órán(!) keresztül üzemképes, teljesen feltöltött akkumulátorról indított stopper esetén.

A HP EliteBook 6930p speciális, úgynevezett ultra cell capacity akkumulátorának köszönheti hosszú üzemidejét – nyilván néhány extra kikötés mellett (optikai meghajtó használatának mellőzése, kikapcsolt Wi-Fi, SSD alkalmazása stb.). A 14,1 colos, HP Illumi-Lite kijelző alá igény szerint egy Ati Mobility Radeon HD 3450 videokártya dolgozhat. Az Intel PM45/GM45 (utóbbi integrált grafikus vezérlővel rendelkezik) chipkészletű alaplapban egyébként egy mobil szegmensbe szánt Intel Core 2 Duo processzor helyezkedik el.

Mégis, mi kell pontosan ahhoz, hogy egy álló nap folyamatosan mehessen a laptop? Külön kell hozzá vásárolni egy 12 cellás akkumulátort, illetve le kell tölteni a legutolsó Intel grafikus vezérlő drivert valamint a HP BIOS-át. A most bejelentett 80 GB-os Intel SSD-vel kell felszerelni a gépet, valamint Windows XP operációs rendszert kell telepíteni (nocsak – a szerk.). Természetesen a futtatott szoftvereken és az erőforrás-gazdálkodás beállításain is múlik, eléri-e a 24 órányi folyamatos működést az EliteBook.

Mit érdemes még tudni a masináról? Nos, a HP ezen modelljét kifejezetten az utazók számára készítették, akik nem akarnak hímes tojásként vigyázni notebookjukra. Ennek megfelelően fizikai behatásokkal szemben ellenálló winchesterrel szerelték fel (ha nem SSD-t kér a vevő), megerősítették a kijelzőpanelt és cseppállóvá tették a billentyűzetet. Valamint magnéziumötvözetet használtak fel a váz kialakításakor, melynek kötéseit hevítésre érzékeny anyaggal alakították ki, szükségtelenné téve a hagyományos illesztéseket. A fentieknek köszönhetően az EliteBook 6930p megfelelt az USA-beli MIL-STD 810F katonai minősítésnek.

Tudásához mérten nem is drága a noteszgép: indulóára 1200 dollár, a 12 cellás ultrakapacitású akkumulátor 190 dollárért vehető meg külön.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés