Connect with us

technokrata

Duplázódó merevlemez-sebességek

Laptop

Duplázódó merevlemez-sebességek

Legalábbis elvben: érkezik a kétszer nagyobb tempót diktáló SATA új generációja.

A párhuzamos ATA interfészt leváltó soros ATA csatolófelület már a harmadik generációjához közelít. Az új szabvány az eddigi 3 Gb/s-os adatátviteli sebesség maximumot 6 Gb/s-re emeli, amely elméletben dupla akkora tempót jelent. Azért elméletben, mert a mai winchesterek képtelenek 100-150 MB/s-nál (0,8-1,2 Gb/s-nál) nagyobb teljesítményre; még a leggyorsabb SSD-k is valahol 250 MB/s-nál (2 Gb/s) „tetőznek”. Ennek ellenére a fejlődés nem állhat meg; az pedig egy adott technológiánál mindig jól jön, ha van benne egy kis plusz – annál időtállóbb lesz.

Knut Grimsrud, a SATA-IO (Serial ATA International Organization) elnöke a hét elején bejelentette, hogy tagjai számára elérhetővé tette a szabvány fizikai rétegének leírását, amely alkalmazásával a SATA 3.0-s háttértárolók, kábelek, csatlakozók egymással kompatibilisen elkészíthetők. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy napokon belül a boltok polcaira kerülnek az első, harmadik generációs soros interfészt támogató termékek – maga a SATA 3.0 is csak az év későbbi szakaszában válik véglegessé.

Mit nyerhetünk a váltással? Fejlettebb adatkezelést ígér a konzorcium, valamint jobb energiamenedzsmentet, vagyis várhatóan csökkenni fog a fogyasztás. Emellett továbbra sem szabadulnak el az árak, vagyis várhatóan sem a licencdíjak, sem a csatlakozók kialakítása nem kerül majd többe, mint eddig. Természetesen megőrzik a visszafelé való kompatibilitást; és akár ugyanazzal a kábellel is kihasználhatók lesznek a SATA 3.0 előnyei, amelyeket a korábbi generációknál alkalmazott a felhasználó. Igaz, a SATA-IO azt javasolja, hogy minőségi alkatrészeket használjunk, biztosítandó az adatvédelmet és a robosztus működést a nagy, 6 Gb/s-os sebesség mellett.

Érdekességek
2001-es bemutatkozása óta több mint 650 millió SATA merevlemezt adtak el a gyártók, mondta John Rydning, az IDC piackutató cég merevlemezek felméréséért felelős részlegének igazgatója. Azt is megjegyezte, hogy az elmúlt évben az asztali és mobil PC-s rendszerekbe készített winchesterek háromnegyede már ezzel a csatolófelülettel rendelkezett (idén valószínűleg még magasabb lesz az arányuk). De nem csak a merevlemezek mondhatják magukénak a SATA-t: az optikai meghajtók és az SSD-k között is egyre népszerűbbé válik a szabvány.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin