Connect with us

Hirdetés

technokrata

Duplázódó merevlemez-sebességek

Laptop

Duplázódó merevlemez-sebességek

Legalábbis elvben: érkezik a kétszer nagyobb tempót diktáló SATA új generációja.

A párhuzamos ATA interfészt leváltó soros ATA csatolófelület már a harmadik generációjához közelít. Az új szabvány az eddigi 3 Gb/s-os adatátviteli sebesség maximumot 6 Gb/s-re emeli, amely elméletben dupla akkora tempót jelent. Azért elméletben, mert a mai winchesterek képtelenek 100-150 MB/s-nál (0,8-1,2 Gb/s-nál) nagyobb teljesítményre; még a leggyorsabb SSD-k is valahol 250 MB/s-nál (2 Gb/s) „tetőznek”. Ennek ellenére a fejlődés nem állhat meg; az pedig egy adott technológiánál mindig jól jön, ha van benne egy kis plusz – annál időtállóbb lesz.

Knut Grimsrud, a SATA-IO (Serial ATA International Organization) elnöke a hét elején bejelentette, hogy tagjai számára elérhetővé tette a szabvány fizikai rétegének leírását, amely alkalmazásával a SATA 3.0-s háttértárolók, kábelek, csatlakozók egymással kompatibilisen elkészíthetők. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy napokon belül a boltok polcaira kerülnek az első, harmadik generációs soros interfészt támogató termékek – maga a SATA 3.0 is csak az év későbbi szakaszában válik véglegessé.

Mit nyerhetünk a váltással? Fejlettebb adatkezelést ígér a konzorcium, valamint jobb energiamenedzsmentet, vagyis várhatóan csökkenni fog a fogyasztás. Emellett továbbra sem szabadulnak el az árak, vagyis várhatóan sem a licencdíjak, sem a csatlakozók kialakítása nem kerül majd többe, mint eddig. Természetesen megőrzik a visszafelé való kompatibilitást; és akár ugyanazzal a kábellel is kihasználhatók lesznek a SATA 3.0 előnyei, amelyeket a korábbi generációknál alkalmazott a felhasználó. Igaz, a SATA-IO azt javasolja, hogy minőségi alkatrészeket használjunk, biztosítandó az adatvédelmet és a robosztus működést a nagy, 6 Gb/s-os sebesség mellett.

Érdekességek
2001-es bemutatkozása óta több mint 650 millió SATA merevlemezt adtak el a gyártók, mondta John Rydning, az IDC piackutató cég merevlemezek felméréséért felelős részlegének igazgatója. Azt is megjegyezte, hogy az elmúlt évben az asztali és mobil PC-s rendszerekbe készített winchesterek háromnegyede már ezzel a csatolófelülettel rendelkezett (idén valószínűleg még magasabb lesz az arányuk). De nem csak a merevlemezek mondhatják magukénak a SATA-t: az optikai meghajtók és az SSD-k között is egyre népszerűbbé válik a szabvány.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés