Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ne vegyünk többé Microsoft Office-t!

Laptop

Ne vegyünk többé Microsoft Office-t!

Inkább fizessünk elő rá; legalábbis a Microsoft ezt szeretné.

Elég csak az Openoffice.org vagy a Staroffice programcsomagokra gondolni – ezek az ingyenes alternatívák komoly, árban verhetetlen konkurenciát jelentenek a Redmond fejlesztette Office számára. És míg a Microsoft operációs rendszereit „szépen veszik” a felhasználók, az irodai alkalmazásgyűjteményt többnyire illegálisan használják – vagy egy licencet használnak fel több gépen, vagy még azt az egyet sem vásárolják meg, hanem beszerzik „alternatív forrásokból”.

Ezen szeretne változtatni a Microsoft: szerdán jelentette be előfizetéses csomagját, melyben az Office is megtalálható. Az évente 70 dollárért rendelkezésre álló szolgáltatás az irodai programokon kívül a Windows Live Onecare biztonsági alkalmazás-együttest is tartalmazza, Equipt programnév alatt (szoftverlista: Word, Excel, PowerPoint, illetve OneCare, Messenger és Photo Gallery). Ezért a pénzért három számítógépre lehet telepíteni a programokat, és természetesen minden, jövőbeni termékfrissítéshez való hozzáférést ingyenesen magába foglal az előfizetési díj.

Egyelőre még nem érhető el az Equipt, de július közepétől, a Circuit City-beli exkluzív debütálást követően megvásárolható lesz. Elérhetőségétől azt reméli a Microsoft, hogy vissza tud vágni a Google, IBM és a többi, e téren (is) rivális vállalatnak, azok ingyenes szoftverei ellenében. A keresőóriás például még csak telepítést sem igénylő, természetesen ingyenes lehetőséget kínál az internetezőknek: közvetlenül a világhálón lehet elérni a szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt (ráadásul magyarul).

Más reményeket is fűz a Microsoft ehhez a konstrukcióhoz. Bryson Gordon, a vállalat egyik termékmenedzsere szerint ez a kialakítás csökkentheti a felhasználók szoftvermenedzselésből származó frusztrációját. Többségük ugyanis nem akarja nyomon követni, hogy melyik változat fut a gépén, nem akar percekig tartó telepítéseket végezni, periodikusan azt ellenőrizni, hogy van-e már frissítés hozzá stb. „Kényelmessé és fájdalommentessé tesszük a felhasználók számára a használatot – csak pár kattintás, és már fut is a program.” – nyilatkozta Gordon egy interjúban.

Nem akarunk fizetni
A fent említett ingyenes szoftverek komolyan sértik a Microsoft bevételeit. Közel 40 százalékkal esett vissza a Microsoft Office értékesítéséből származó bevétel az elmúlt negyedévben. Ennek azonban csak részben oka a számos ingyenes alternatíva. Másik tényező, hogy a programcsomag eladásai mindig akkor ugranak meg, amikor megjelenik egy új változat, ezt követően pedig a kezdetihez képest viszonylag alacsony szintre áll be az innen származó bevétel.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés