Connect with us

Hirdetés

technokrata

Aláz a gyárilag “szénné húzott” Radeon

Laptop

Aláz a gyárilag “szénné húzott” Radeon

Még az Nvidia nemrég bejelentett leggyorsabb Geforce videokártyáit is lepipálja.

A régi fényében talán kicsit már megkopott, de azért még mindig ismert Diamond Multimedia bejelentette új grafikus kártyáját, amely érdekessége, hogy nem referenciaértékeken működik. Az Ati Radeon HD 4870-es GPU-t tartalmazó eszköz már a dobozba kerülése előtt túl lett hajtva; a cég szerint ennek köszönhetően még a legújabb Geforce GTX 280-asokat is le tudja hagyni 3D-s teljesítményben.

„A Diamond Radeon HD 4870 XOC Black Edition órajelei úgy lettek meghatározva, hogy lealázzák a konkurenciát. Nem csak egy gyors kártyát akartunk piacra dobni, hanem a leggyorsabbat, amellyel új teljesítményrekordokat lehet felállítani [..] és ezt a feladatot sikeresen oldották meg mérnökeink.” – nyilatkozta Mario Gastelum, a cég termékfejlesztésért felelős részlegének igazgatója.

Lássuk akkor a részleteket! Az „Unlocked” változat 800 MHz-es magórajelen üzemel, 512 MB-nyi GDDR5(!) memóriája pedig 1100 MHz-es frekvencián ketyeg (a referenciaértékek: 750/900 MHz). Ezenfelül a Diamond módosította a kártya firmware-ét, így még további túlhajtásra is lehetőség van. Ezzel, állítja a vállalat, akár még a szintén az elmúlt hetekben megjelent Geforce GTX 280 teljesítményét is túl lehet szárnyalni. Gastelum büszkén számolt be arról, hogy sikerült 950/1200 MHz-es értékeket is kisajtolni némelyik kártyából, stabil működés mellett.

Dőreség lenne viszont azt gondolni, hogy egy ilyen extrém rendszerhez nincs szükség extrém hűtési megoldásra. A hőtermelés olyan mértékű ugyanis, amit a hagyományos léghűtéses kialakítás már nem tud biztonságosan kezelni – ezért a Diamond kártyája testre szabott folyadékhűtéssel kerül a dobozokba. A Danger Den által fejlesztett rendszer a cég szerint biztosítja a vásárlók számára, hogy a túlhajtás nem lesz hatással a termék élettartamára és stabilitására.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés