Connect with us
Hirdetés

technokrata

2 TB-os winchesterek

Laptop

2 TB-os winchesterek

Elképesztő kapacitású merevlemezeket ígért be a Seagate.

Természetesen számítani lehetett arra, hogy a háttértárolók fejlődése nem (sem) áll meg – mégis, amikor leírva látható egy olyan hatalmas kapacitásméret, mint a 2 terabyte, az ember hajlamos megdöbbenni, ha bele tud gondolni, mennyi információt is jelent ez. Illetve abba, hogy az 1 TB-os merevlemezek is éppen csak napjainkban bontogatják még a szárnyukat – a Seagate pedig már most a duplázásról beszél. Igaz, ezek a winchesterek csak jövőre jelennek meg a piacon, legalábbis William Watkins, a vállalat ügyvezető igazgatójának az IDG számára adott interjúja szerint. A termék(ek) ára(i) egyelőre nem ismert(ek).

Érthető is, hogy ilyen tempóban nő az egy drive-ra jutó kapacitás, hiszen a világ fejlett részeinek lassuló gazdaságai ellenére az eltárolandó adatmennyiség rohamtempóban bővül. Az IDC felmérése szerint idén az egész világot tekintve a szállítások 9 százalékkal gyarapodnak, dacára az USA recesszióba hajló gazdaságának. Ez a növekedés egészen 2012-ig fenn fog állni, állítja a piackutató cég. Fennmarad a dinamikus kapacitásbővülés is: átlagosan kétévente megduplázódik az adattároló rendszerek kapacitása. Éves szinten ez a fenti időszak alatt 53 százalékos emelkedést jelent. 2012-re a piac mérete el fogja érni a 32 milliárd dolláros értéket.

Ezzel párhuzamosan az SSD-k piaca is növekedési időszak előtt áll, de a következő 5 év során nem fogja megszorongatni a mágneses alapú adattárolók fő piacát, állítja az IDC. Ennek pedig az az oka, hogy az előttünk álló fél évtizedben a HDD-k megőrzik két előnyüket a memórialapú adattárolókkal szemben: az egy GB-ra jutó költségük továbbra is alacsony lesz, illetve az élettartalmuk közötti különbség is megmarad (amely a winchesterek javára billenti el a mérleg nyelvét).Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés
Hirdetés