Connect with us

Hirdetés

technokrata

Klasszikus notebookot teszteltünk

Laptop

Klasszikus notebookot teszteltünk

Emlékszik még valaki, hogy honnan és miért indult a hordozható számítógépek dinamikus terjedése az ezredfordulón? Nos, a Toshiba Satellite Pro U300 pont azt testesíti meg, amiért eredetileg kitalálták a laptopokat.

Manapság „mindent” tudnia kell egy notebooknak, ám gyakran háttérbe szorulnak olyan tényezők, mint a hordozhatóság (vagyis a kompakt méret és könnyű tömeg). A Toshiba Satellite Pro U300 viszont egy évtizeddel korábbi elképzeléshez nyúl vissza: minden olyat kínál (a nagy 3D-s teljesítményen kívül), amit egy noteszgéptől elvárhatunk így 2008-ban, ám ezt úgy teszi, hogy közben valóban kicsi (de használható) tudott maradni. Kipróbáltuk az üzleti szférának szánt laptopot.

Nem pakolta feleslegesen tele a Toshiba a notebook dobozát: egy adapter, egy tápkábel, illetve maga a noteszgép szerepelt a hardveres eszközlistán. Emellett magyar nyelvű kézikönyvet és gyors ismertetőt is mellékeltek hozzá, továbbá egy szintén magyar, 32 bites Windows Vista Business telepítőlemezt, amihez mellécsomagolták a Windows XP Professional változatának szintén 32 bites kiadását. A Microsoft downgrade akciójának köszönhetően ugyanis, ha a vásárló nem lenne megelégedve a Windows Vistával, visszatérhet a korábbi operációs rendszerhez.

Összesen három USB-port kapott helyet a Satellite Pro U300-on, amelyhez így kényelmesen lehet csatlakoztatni egy billentyűzetet, egeret és egy tetszőleges harmadik eszközt – például fényképezőgépet, mobiltelefont. És külső monitort is, köszönhetően a D-sub csatlakozónak. Érdekesség, hogy a mikrofon be- és a fülhallgató kimenet baloldalt kapott helyet, de egyáltalán nem zavaró a noteszgép használata során, hogy balról „tekeregnek” a kábelek. És ha már hang: ugyanide tervezték a Toshiba mérnökei a hangerőszabályzó potmétert is, amely azonban sajnos nem rendelkezik OSD-vel, vagyis állításával működés közben nem látjuk az éppen aktuális hangerőszintet a képernyőn.

A felhasználóval szembe került az I.link (IEEE1394a) port és a memóriakártya-olvasó, illetve a Wi-Fi kapcsoló – amennyiben éppen nincsen szükségünk vezetékmentes hálózati hozzáférésre, akkor ez utóbbi segítségével egyetlen mozdulattal deaktiválni lehet a wireless csatlakozást, ezzel pedig értékes perceket nyerhetünk, az üzemidőt tekintve. Ugyanitt láthatók az aktivitást jelző LED-ek (töltés, bekapcsoltság, akkumulátor, winchesterműveletek). A jobb panelen a megszokott optikai meghajtó (ami az U300-as esetében egy kétrétegű DVD-ket is kezelni képes író), a PC/Express kártyahely, valamint a LAN és a modem kapu. Üzleti jellegű felhasználását tekintve nem meglepő, de mindenképpen örömteli, hogy lopásgátló csatlakozóval is ellátta a Toshiba a kis gépet (az ehhez szükséges kábelt nem tartalmazza a doboz).

A videohívásokat az integrált mikrofon mellett a kijelző kávájába épített, 1,3 megapixeles webkamera teszi lehetővé. Apropó, LCD: a 13,4 colos folyadékkristályos kijelző16:10-es képaránnyal rendelkezik, amin WXGA (1280×800 pixeles) natív felbontás megjelenítésére képes. Mérete nem sokkal marad el a 14-15 colos példányokétól, mégis, kompakt kialakításával és 2 kilogrammos tömegével lehetővé teszi, hogy sokkal könnyebben hordozható legyen.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés