Connect with us
Hirdetés

technokrata

Az Intel félti a pozícióját?

Laptop

Az Intel félti a pozícióját?

Felgyorsított fejlesztés – az ellenfél pedig nem csak az AMD.

A napokban jelentette be a Via Technologies legújabb, Nano névre keresztelt központi feldolgozó egységét, ami az Isaiah kódnevű mikroarchitektúrára alapul. A processzorok kifejezetten olcsó, kis energiaigényű PC-kbe kerülnek, ahol fontos a fogyasztás minél alacsonyabban tartása. Olcsóságuk miatt valószínűleg ebben a szegmensben – ahol például napjaink slágerei, a párszáz dolláros subnotebookok tanyáznak – népszerűek lesznek.

Lássuk, miben is jelent újdonságot a Nano! A Via nem kapkodta el, de végülis igaza van: ez az első olyan CPU a távol-keleti vállalat kínálatában, amely rendelkezik 64 bites utasításkészlettel. Emellett továbbfejlesztett elágazásbecslő eljárással, szuperskalár kialakítással, továbbfejlesztett lebegőpontos egységgel is ellátta a fejlesztő az új processzort. Legfontosabb újításai közé sorolandó az Adaptive Powersaver Technology, amely tovább csökkenti a chip amúgy sem túl magas fogyasztását.

A Fujitsu 65 nanométeres gyártási eljárásával készülő Nano processzorok mindössze 21 négyzetmilliméteres magfelülettel rendelkeznek, illetve nanoBGA2 tokozásúak. Nyugalmi állapotban a hihetetlennek tűnő 0,1 wattos fogyasztási teljesítményt tudják felmutatni, és működés közben is alacsony, 5-25 wattos TDP-jük. Ez utóbbi érték függ azért az órajeltől: értelemszerűen a legkevesebbet az U2300-as kódnevű, 1 GHz-es órajelen üzemelő lapka fogyasztja, míg a legfalánkabb az L2100-as CPU, amely azonban 1,8 GHz-es frekvencián ketyeg. Mindegyik processzor 800 MHz-es frontoldali buszsebességgel rendelkezik.

Megjelenésükre a harmadik negyedévig várni kell, áruk nem ismert. Ezzel egy fontos összehasonlítási lehetőség el is úszik, ami a Nano nagy riválisát, az Intel fejlesztette Atom processzorokat illeti. Fogyasztás tekintetében azonban összemérhető a két lapka: a korábban említett 5-25 wattos TDP-vel áll szemben az Intel CPU-jának 2,4-8 wattos hőtermelése. Fontos megjegyezni, hogy a legfalánkabbak már kétmagosak: az amerikai vállalat nemrég jelentette be azon tervét, hogy a harmadik negyedévben meg fogja kezdeni a kétmagos Atom CPU-k gyártását.

Az asztali számítógépekbe szánt változatok közül a Z200-as széria tartalmazza az egymagos, a Z300-as sorozat a kétmagos példányokat. Többszálas feldolgozó-képességüknek köszönhetően magonként két végrehajtási szálat tudnak kezelni – a kétmagos változat tehát összesen négyet. Ez utóbbiak közül az első példányok még úgynevezett multi-chip modulban jelennek meg a piacon, vagyis két egymagos processzor kerül összetokozásra, 1,6 GHz-es órajel és 512 KB-nyi másodszintű gyorsítótár mellett.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés