Connect with us

Hirdetés

technokrata

Miniatürizált léghűtés, mozgó alkatrész nélkül

Laptop

Miniatürizált léghűtés, mozgó alkatrész nélkül

Kicsi, néma és hatékonyabb, mint a ventillátorok.

Ugyan még csak tavaly kezdődött az SSD-k (solid state disk, memórialapú háttértárolók) kereskedelmi életútja, a vékony, keveset fogyasztó alkatrészek elképzelése már más területeken is bontogatja a szárnyát. A Thorrn Micro Technologies például nemrég jelentette be, hogy egy hasonló méretű komponenst fejlesztettek ki, kifejezetten a notebookokhoz igazítva.

A vállalat léghűtéses megoldása tulajdonképpen nem más, mint egy mikrochip méretű ventilátor, aminek nagy érdekessége, hogy nem tartalmaz mozgó alkatrészt, ennek ellenére képes a hordozható számítógépeket (vagy bármely más elektronikus eszközt) hűvösen tartani. Ennek biztosításához hasonló technológiát alkalmaz, mint a háztartásokban használt légtisztító berendezések, aminek köszönhetően a légáramlás háromszor hatékonyabb, mint a tipikus laptop-méretű, mechanikus elven üzemelő ventillátorok.

Nem csak ez az előnye van a fejlesztésnek; alacsony fogyasztása szintén értékelt tulajdonsága lesz a laptopok tulajdonosai számára. Meg kell még említeni, hogy működése teljesen hangtalan, a hagyományos ventillátoroknál megszokott zajjal ezen eszköz esetén nem találkozunk. Egyelőre még csak tesztelési fázisban van a hűtési rendszer, és nem is tudni, hogy mikorra válik kereskedelmi forgalomban használhatóvá. A kutatók szerint azonban olyan áttörést jelenthet az elektronika hűtésében, mint amilyet a hőelvezető csövek megjelenése hozott, vagyis érdemes kivárni, hova jut a fejlesztés.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés