Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsóbb játékok – nyíltforrású konzol az Acertől

Laptop

Olcsóbb játékok – nyíltforrású konzol az Acertől

Kihívóra akadt az Xbox, Playstation, Wii.

Nemrég tartott sajtótájékoztatót az Acer, ahol a nyilvánosság elé tárta terveit: bejelentette, hogy egy nyílt videojáték rendszeren dolgozik. Ugyan részletekbe menően nem számolt be a leendő termékről, de éreztette a média helyi képviselőivel, hogy az eszköz a Microsoft-féle Xbox és a Nintendo fejlesztette Wii ellenében kerülne piacra.

James T. Wong, az Acer vezető alelnöke egy, a Beta News-nak adott interjújában arra világított rá, hogy a riválisok mind zárt és jogvédett rendszereken alapulnak. A vállalat ezért nagy üzleti lehetőséget lát egy nyílt standardokra alapuló játékkonzolban. Jelentősen olcsóbbá tehetők lennének ezáltal a játékok. Jelenleg ugyanis minden kiadónak komoly összegeket kell leszurkolnia az adott platform tulajdonosa zsebébe, ha arra programot akar fejleszteni. Ennek „köszönhető” az, hogy a konzolos játékok nagyjából kétszer, háromszor annyiba kerülnek, mint a PC-sek.

Amennyiben azonban a fejlesztőnek/kiadónak, nem kell kiadnia az úgynevezett royalty-t, a játékok jelentősen olcsóbbak lehetnek. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy miként lehet eladni így a hardvert – a mostani helyzet ugyanis az, hogy a „vasat” (a Nintendo Wii kivételével) veszteségesen árusítják a cégek: a Sony és a Microsoft is bukik az eladott konzolokon. A nagy bevételük a fent említett, minden egyes eladott játék után befolyó royalty-n van. Ha azonban az Acer profitálni szeretne az üzleten, akkor muszáj nyereséggel túladnia a hardveren. Ez pedig két dolgot jelenthet: vagy sokba fog kerülni egy Xbox 360-hoz képes a masina, vagy a teljesítményét tekintve lesz hátrányban riválisaival szemben.

Phantom Game Service
Háromszor is írtunk erről a kezdeményezésről szokásos év eleji, a Wired magazin által megszavaztatott vaporware-eket bemutató Hardver- és szoftvertemető cikkeinkben. Ez egy olyan konzol és online szolgáltatás (lenne), mely internetes játékot, Internetről letölthető játékokat és frissítéseket ígér szélessávú Internet-kapcsolaton keresztül. A floridai fejlesztő szerint a rendszer a leggyorsabb, legjobb játékrendszer lesz a piacon. Illetve csak lett volna: a rendszert fejlesztő Infinium Labs 2006 augusztusának közepén bejelentette, hogy teljesen felhagynak a hardveres megvalósítással, és csak az online terjesztésre koncentrálnak (a´la Valve).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés