Connect with us

Hirdetés

technokrata

Felvásárolják az egyik legismertebb processzorgyártót?

Laptop

Felvásárolják az egyik legismertebb processzorgyártót?

Melyik céget kebelezné be az Nvidia? Cikkünkből kiderül.

Korábban már felröppent az a pletyka, miszerint az Nvidia megvásárolná az AMD-t. Ez utóbbi azonban az Ati Technologies révén már a videokártya-piac jelentős szeletét uralja, így egy esetleges felvásárlás biztos kiverné a biztosítékot a trösztellenes amerikai és európai honatyák körében. Egy Nvidia-AMD fúziónak tehát kicsi az esélye, ám a piac egy másik szereplőjére még kivetheti hálóját a Geforce-ok fejlesztője.

De miért is kellene processzor az Nvidiának? Tulajdonképpen tudáshoz, know-how-hoz akar jutni a vállalat, amire versenytársai kényszerítik rá. Az AMD által másfél éve bejelentett Fusion projekt egyetlen lapkába integrálná az általános feldolgozóegységek magjait és a grafikus utasításokat fogadó mago(ka)t is. Hasonlón az Intel is dolgozik, ez Larrabee néven fut jelenleg (ráadásul más irányból is szorongatja az Nvidiát). Egyedül ez utóbbi nem lépett még ebben az irányban – ez pedig a következő 2-3 év távlatában komoly hátrányt jelenthet számára.

A Digitimes-on napvilágot látott jelentés szerint a vállalat most a Via-val kokettál: a legkisebb x86-os processzorgyártó cég az alacsony fogyasztású központi vezérlőegységek terén remekel (bár az Intel Atom processzora kemény konkurenciát jelenthet számára), ami ideális jelöltté teheti az Nvidia számára. Már meg is kezdődtek a tárgyalások a két vállalat között egy esetleges akvizícióról, de egyelőre megállapodás közelébe még nem jutottak a felek. Azt sem lehet tehát tudni, hogy milyen együttműködést képzel az Nvidia: stratégiai szövetséget, csak a Via processzorfejlesztő részlegének felvásárlását, vagy az egész cég bekebelezését.

Ami viszont tény: a Via az elmúlt egy-két évben nem tudott komoly profitot felmutatni ebben a szegmensben, sőt, az Intel-AMD szorításában marginális piaci részesedést tudott csak megtartani. Ez pedig könnyen tárgyalópozícióba kényszerítheti a kisebbik vállalatot, így egy Nvidia-Via fúzió egyáltalán nem tűnik vad ötletnek. Mindazonáltal az Nvidia nem kívánt hivatalosan reagálni a Digitimes értesüléseire, a Via pedig visszautasította azt a feltételezést, hogy feladná x86-os platformon szerzett függetlenségét.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés