Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vissza kell hívni az Nvidia Geforce videokártyáit

Laptop

Vissza kell hívni az Nvidia Geforce videokártyáit

Két halasztás után sem lett tökéletes, a vállalat visszarendel.

A voltaképp a Geforce család nyolcadig generációjának komolyabb ráncfelvarrásából megszületett 9×00-es széria középkategóriás, 9600GT változatának piacra dobását már kétszer volt kénytelen elhalasztani az Nvidia. Eredetileg e hónap 14-éjén kellett volna megjelennie, aztán 21-ére, végül 28-ára csúsztatták a debütálást. Végül tegnap kiderült, hogy még mindig nem elég a hátralevő idő, ezért a már kiküldött néhány példányt is visszahívták a forgalmazóktól. Azt jelenleg nem tudni, hogy a G92-es GPU-ra alapuló videokártya mikorra kerülhet a boltokba.

Geforce 9600GT
Kevesebb mint 200 dollár – így harangozta be a grafikus vezérlő tervezett árát az Nvidia a hónap elején. Alacsony árát annak köszönheti, hogy középkategóriás termékről van szó: mindössze 64 darab stream processzor kapott benne helyet, pont feleannyi, mint a csúcskártyákban. 650 MHz-es magórajele, 1625 MHz-es shaderei és 900 MHz-es memóriafrekvenciája azonban némileg ellensúlyozza ezt a hiányosságát; az utóbbiból egyébként 256 vagy 512 MB-nyi kerülhet a kártyára (GDDR3 típus).

Rendelkezik az új Purevideo HD képességekkel, például a Dual Stream Decode gyorsítással; ugyanakkor a The Inquirer állítása szerint a VC1-es videokodeket még mindig nem képes hardveres szinten támogatni. 95 wattot fog maximális terheltség mellett fogyasztani a kártya, így nem meglepő, hogy külön hat tűs csatlakozó kell hozzá, amely a PCI Express busz mellett biztosítja a tápellátást számára. Az Nvidia az iparág legjobb egy wattra jutó teljesítményt felmutatni képes megoldásának nevezte a 9600GT-t, amit azért némi fenntartással kell fogadni.

Szintén a brit online IT-bulvár magazin állítása szerint az új Geforce szinte mindenhol legalább kétszer gyorsabb lesz, mint elődje, a 8600GT. A FEAR-ben például 30/75 FPS volt az arány, magas (pontosan nem ismertetett) felbontás mellett; természetesen a nagyobb értéket az újabb GPU szolgáltatta. Néhány játék még, összehasonlításképp: World in Conflict (9/33), Lost Planet (15/32), Company of Heroes (8/34), Crysis (18/37), Bioshock (21/45). Ezekből a számokból az tűnik ki, hogy végre ismét van értelme a középkategóriának – a modern játékok is elfogadható sebességgel futtathatók az új Geforce-on. Illetve csak lennének, a már fent említett csúszások miatt.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés