Connect with us

technokrata

AMD: nincs probléma a mobil platformmal – vagy mégis?

Laptop

AMD: nincs probléma a mobil platformmal – vagy mégis?

Az AMD hivatalosan cáfol, azonban…

Nem volt könnyű indulása a négymagos processzoroknak, már ami az Advanced Micro Devices-t illeti. Az Intel jobban vette az akadályt, igaz, az AMD natív megoldásával szemben a nagyobbik chipgyártó két kétmagos processzort tokozott össze, és azt kínálta Intel Core 2 Quadként. Ezzel szemben a kisebbik vállalat rögtön egy lapkára alakította ki négymagos processzorait, ami nem várt hibákkal, és így megjelenésbeli csúszásokkal járt.

Elemzők szerint hasonló szituációba kerülhet a gyártó a Puma kódnevű mobilplatform kapcsán is. A következő generációs, AMD fejlesztette notebook alapok azonban a vállalat szerint időre elkészülnek, ráadásul hibamentesen. Ez azt jelenti, hogy annak minden eleme megfelelő lesz – de melyek ezek az elemek? A Griffin kódnevű processzor, az M780 vagy M780G mobil chipkészlet (ami a következőket támogatja: PCI Express 2.0, Hypertransport 3.0, flash-gyorsítótár a gyorsabb merevlemez-teljesítményért, hardveres támogatás a nagyfelbontású filmek feldolgozásához, G változat esetén pedig DirectX 10-es Ati Radeon grafikus vezérlővel is rendelkezni fog), a 802.11a/b/g/n standardokat támogató wireless vezérlők, illetve a válaszható 3G támogatás.

Az American Technology Research egyik kutatója, Doug Freedman nem ad igazat a vállalatnak, szerinte késni fognak a Pumával is. Azt azonban nem árulta el, hogy a fenti komponensek melyik eleme okozhat csúszást a megjelenésben. Tudni kell, hogy a Griffin kódnevű processzorok mentesek az úgynevezett TLB hibától, amely a négymagos Phenomok megjelenésére és teljesítményére negatív hatással volt. A lapka 65 nanométeres gyártási eljárással készül, tartalmaz integrált DDR2 memóriavezérlőt, illetve agresszív tuningolási képességekkel látják el, hogy annyi energiát takaríthasson meg a processzor, amennyit csak lehet.

Freedman állásfoglalása ellenére az AMD kitart amellett, hogy a Puma időben, 2008 második negyedévében elérhetővé válik.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin