Connect with us

Hirdetés

technokrata

Processzorok – 45 nanométerre vált az AMD is

Laptop

Processzorok – 45 nanométerre vált az AMD is

Jó hírek az Intel riválisától.

Számos csúszást kellett elszenvednie a kisebbik, x86-os CPU-kat fejlesztő és gyártó vállalatnak, így most kifejezetten jó hír, hogy kiderült: a 45 nanométeres gyártási eljárással készítendő négymagos lapkák még idén megjelenhetnek. Ugyan az iparági megfigyelők és az elemzők korábban még úgy vélekedtek, hogy erre kevés az esély, az Advanced Micro Devices nemrég bejelentett útvonalterve szerint tartható a 2008 végi céldátum. Az első tesztpéldányok elkészítése ugyanis nem ütközött különösebb akadályokba, így Hector Ruiz, az AMD vezérigazgatója szerint már az év második felében beindulhat a tömegtermelés.

Miért jó, hogy a Fab 38 néven ismert üzemet átállítják 45 nanométeres gyártási eljárásra? Több szempontból is kedvezőbb a kisebb csíkszélesség alkalmazása. Egyrészt csökken a processzormag mérete, ami adott nagyságú szilíciumszeletből (a kör alakú lapokat angolul waffernek hívják) több processzor legyártását teszi lehetővé, szinte változatlan, egy példányra jutó költség mellett. Ez igen jó hatással van a profitszintre, és az AMD-nek a felhalmozott nagy adósságai miatt szüksége is van arra, hogy végre ismét nyereséges legyen. Másrészt a fogyasztás is lecsökken a gyártási eljárás megváltoztatásával, ami versenyképesebbé teszi a CPU-kat. Ugyanakkora órajelen kevesebbet fogyasztanak, mint elődjei, illetve ugyanakkora fogyasztás mellett nagyobb frekvenciára lehet felhúzni a lapkákat. Ez végsős soron szintén a bevételre van jó hatással: versenyképesebb processzorokkal több hasznot lehet elérni a piacon.

Persze ezzel nem hozza be lemaradását az Intelhez képest a vállalat, inkább csak nem csúszik tovább. A nagyobbik processzorgyártó ugyanis már 2007 végén bemutatta 45 nanométeres gyártási eljárással készített központi vezérlőegységeit, melyek közül a négymagos példányokat pont azért nem „nyomja” erősebben, mert az AMD nehézségei miatt egyelőre nem jelent komoly konkurenciát ezen a téren.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés