Connect with us

Hirdetés

technokrata

Befellegzett a legolcsóbb laptopnak?

Laptop

Befellegzett a legolcsóbb laptopnak?

Úgy tűnik, nem lesznek 100 dollárért hordozható számítógépek.

Habár eddig sem inteles alapra épültek az OLPC laptopjai (AMD-s processzor dolgozik a masinákban), a Nicholas Negroponte nevével fémjelzett nonprofit szervezet mégis komoly csapásként könyvelheti el, hogy a vállalat kihátrál a vele kötött együttműködési megállapodásból. Az Associated Press közlése szerint az Intel azért döntött az OLPC-től való távolodás mellett, mert nem értett egyet a két vállalat vezetése a közös munka feltételeiben.

Kiszivárgott, hogy Negroponte az együttműködést ahhoz kötötte, hogy az Intel felhagy saját, nem OLPC-s (de olcsó és mobil) platformjának támogatásával, és csak az MIT professzora által vezetett szervezet masinájára koncentrál. Mert habár az Intel a jelenleg 200 dollárba kerülő XO laptopoknál jóval drágábban (3-400 dollárért) kínálja saját, fejlődő országokba szánt hordozható számítógépeit (Classmate), azokra (is) van kereslet – amiről az Andy Groove által (is) alapított cég vezetése nyilvánvalóan nem akart lemondani.

Miért jelent ez komoly visszalépést az OLPC projekt számára? Nos, elsősorban nem hardverileg (az AMD-s alapok eddig is kiválóan helyt álltak), hanem a (tőke)támogatás szempontjából. Az Intellel a háta mögött nagyobb mozgástere lett volna Negroponte kezdeményezésének, aminek pedig most, hogy a rendelések csak egy nagyságrenddel kisebb mértékben jelentkeznek, nagy szükségét látná a projekt. Vagyis nem kizárt, hogy az Intel visszatáncolása miatt végül egy nemes, ám célját eredeti formájában elérni képtelen próbálkozás lesz az OLPC projekt.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés