Connect with us

Hirdetés

technokrata

Persorozat roppanthatja meg a flash-memóriák diadalmenetét

Laptop

Persorozat roppanthatja meg a flash-memóriák diadalmenetét

Amikor innováció helyett már megint a szabadalmakból akarja valaki magát degeszre keresni…

A flash-memóriák egyik legnagyobb fejlesztője és gyártója, a Sandisk a múlt héten kezdett jogi lépéseket az iparban érintett másik 25 vállalattal szemben. Azzal vádolja őket, hogy megsértették szabadalmait, és azzal fenyegetőzik, hogy a wisconsini kerületi bíróságon és az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságánál (International Trade Commission – ITC) el fogja érni: tiltsák be az alperes cégek USA-ba irányuló flash-memóriás termékeinek importját.

E. Earle Thompson, a Sandisk szellemi tulajdonok védelmével foglalkozó tanácsadó csoportjának vezetője szerint: „Ezek a lépések bizonyítják a Sandisk hosszú távú elkötelezettségét szabadalmainak tiszteletben tartatására, megvédendő ezzel befektetéseinket [..] és a licencprogramunkban résztvevő partnercégeink érdekeit.” Ez utóbbiban a következők biztosan nem vesznek részt (mivel ezeket a vállalatokat perelték be): ACP-EP Memory, A-Data, Apacer, Behavior Computer (Emprex), Buffalo, Chipsbank, Corsair Memory, Dane-Elec, Edge, Imation/Memorex, Interactive Media (Kanguru), Kaser, Kingston, LG Electronics, Phison Electronics, PNY, PQI, Silicon Motion, Skymedi, Transcend, TSR (T.One), USBest, Verbatim, Welldone Company és Zotek/Zodata (Huke).

Milyen termékekben nem veszik figyelembe a Sandisk szabadalmait? A sértett állítása szerint USB-s flash-meghajtókban, Compactflash és multimédiás kártyákban, MP3/média-lejátszókban; gyakorlatilag szinte minden mobil flash-tárolóeszköz érintett. A Sandisk ezeknek a készülékeknek a gyártóival szemben azt akarja elérni, hogy amennyiben tovább akarják forgalmazni flash-re alapuló, és az ominózus szabadalmakat sértő termékeiket az Egyesült Államokban, akkor vegyenek részt licencprogramjában. Az ennek ellenálló cégekkel szemben bírósági úton tervez kártérítést és igazságszolgáltatást kiharcolni a vállalat, közölte Thompson.

A Sandisk azt nem tette nyilvánossá, hogy tulajdonképpen mely szabadalmai miatt is tört ki a pereskedés. Mivel azonban a flash-memóriák nagyjából ugyanazon az iparági szabványon alapulnak, a szituáció kísértetiesen emlékeztet a Rambus néhány éve zajlott esetére. Ez utóbbi akkor a DRAM-ok kapcsán próbált jogi úton pénz kicsikarni versenytársaiból.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés