Connect with us

Hirdetés

technokrata

16 GB-os memóriamodulokat a számítógépekbe!

Laptop

16 GB-os memóriamodulokat a számítógépekbe!

Újabb mérföldkő a DDR RAM-ok életében.

A világ egyik legnagyobb DRAM memória fejlesztője és gyártója a múlt héten jelentette be, hogy az iparágban először sikerült 2 Gb-es adattároló sűrűséget megvalósítani DDR3 memóriachipek esetében. Ezzel a lépéssel a Micron Technology elérte, hogy akár 8 vagy 16 GB-os modulok is bemutatkozhatnak szerverfronton, illetve hamarosan már 4 GB-os modulokat is lehet notebookokba és asztali PC-kbe szerelni. Egy négy bővítőhelyes alaplapon ez 16 GB-nyi operatív tárat jelent, amelyre ma ugyan még nem sok alkalmazás tart igényt desktop fronton, de jó tudni, hogy van hova fejlődni a jövőben. Már persze csak akkor, ha valaki 64 bites processzorral és operációs rendszerrel rendelkezik – a 32 bites címzésű CPU-k, OS-ek a 4 GB feletti memóriatartományt ugyanis már nem „látják”.

Talán legalább ennyire fontos, hogy az órajel is magasabb a DDR2 chipeknél megszokott 1066 MHz-hez képest: a Micron 1333 MHz-es működési frekvenciáról számolt be új lapkái kapcsán. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a chipek mindössze 78 nanométeres gyártási eljárással készülnek – a méretcsökkenés jótékony hatással volt mind a sebességre, mind a tárolókapacitásra. A fogyasztás mérséklését a mindössze másfél voltos tápfeszültség is elősegíti. A DDR3 modulok alacsonyabb alapfeszültsége az egyik legfőbb oka annak, hogy hiába nagyobb az órajel egy DDR2 SDRAM-hoz (1,8 volt) viszonyítva, mégis kevesebbet fogyasztanak az újgenerációs chipek. Ezeknek a tényezőknek az összessége adja, hogy a Micron nemsokára az alap 1333 MHz-hez képest túlhajtott példányokkal is piacra léphet.

Kereskedelmi forgalomban az első példányok 2008 januárja-márciusa között jelennek meg, elősegítve ezzel az „átlag PC” operatív tárának kapacitásnövekedését. Az IDC becslése szerint 2008 végére az átlagos asztali számítógép 2,1 GB, az átlag notebook 1,8 GB memóriával rendelkezik majd, míg a szervereknél ez az érték 11,2 GB-on fog állni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés