Connect with us

Hirdetés

technokrata

Játékok Kereszttűzben

Laptop

Játékok Kereszttűzben

Még nagyobb 3D-s teljesítményt ígérő fejlesztések.

Az Ati 2005 közepén mutatta be mutli-GPU technológiáját, a Crossfire-t, ami azonban nem váltotta be igazán a hozzá fűzött reményeket. Igaz, a nagy rivális Nvidia sem tudta igazán elterjeszteni saját, SLI platformját: a több videokártyás kialakítású rendszerek csak a csúcskategóriás PC-t vásárlók egy rétegét tudták meghódítani. Ez a marginális, a felhasználóknak mindössze néhány százaléknyi része azonban mégis „életben tartja” ezeket a fejlesztéseket, aminek nagyon prózai oka van: a high-end kategóriában vásárlói oldalról – kis túlzással – nem számít a pénz, itt igazán szép profitszintet lehet hozni a termékeken.

Nem véletlen, hogy az azóta AMD tulajdonba került grafikusprocesszor-fejlesztő vállalat azóta sem hagyta feledni a Crossfire-t. Az idő azonban eljárt felette, így már régóta érett egy komolyabb ráncfelvarrás – erről közölt nemrég részleteket az Advanced Micro Devices. Eszerint a revitalizált változat (CrossfireX) olyan képességekkel fog bírni, mint a három és négy utas kialakítás, megjelenik a Crossfire Overdrive, a hibrid Crossfire és egyéb fejlesztések, melyeknek köszönhetően mind a teljesítmény, mint a kompatibilitás, mind a skálázhatóság jelentős mértékben nőni fog.

A Crossfire Overdrive képében egy, az órajeleket dinamikusan változtatni képes funkciók kapunk, amely a teljesítményigény figyelembevételével avatkozik be; míg a hibrid Crossfire a fogyasztásra lesz jó hatással. Ez utóbbi ugyanis közös munkára tudja fogni az integrált és a diszkrét grafikus elemeket; mindig azt használva, amelyikre szükség van. Ha kevesebb teljesítmény is elég, akkor a videokártya GPU-ját lekapcsolja, ezzel csökkentve a fogyasztást – az integrált megoldások ugyanis mindig jóval kevesebb energiát igényelnek, mint a diszkrét grafikus vezérlők.

Háttértámogatás
Az új technológiát az AMD nemsokára debütáló új chipkészlete, a 790X és a 790FX támogatja. A CrossfireX emellett már a PCI Express második generációjába tartozók videokártyákkal is kompatibilis lesz; előnyeit teljes mértékben kihasználni azonban csak akkor lehet majd, ha a felhasználó egy viszonylag új, DirectX 10-es grafikus gyorsítóval rendelkezik. Az Ati ígéretei szerint ezzel Nvidiát meghaladó teljesítményt tud majd felmutatni olyan játékok alatt, mint a Bioshock, a Call of Juarez, a Company of Heroes, a Crysis vagy a Lost Planet.

A CrossfireX az AMD Spider (Pók) névre keresztelt, nagy teljesítményt nyújtó platformjának részeként debütál. A három- és négymagos Phenom processzorokkal együtt a számítógépek összteljesítményében ígér előreugrást a vállalat; amire, ha minden jól alakul, még idén (valószínűleg december elején) sor kerülhet.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés