Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elképesztően gyors merevlemez – integrált, gigabyte-nyi memóriával

Laptop

Elképesztően gyors merevlemez – integrált, gigabyte-nyi memóriával

Előretörőben a hibrid winchesterek.

Többször írtunk már a Terminal hasábjain azokról a merevlemezekről, melyek a mágneses elven zajló adatrögzítést igyekeznek összehozni a memóriaalapú információtárolással. Ennek előnye, hogy az így létrejött winchester adathozzáférési sebessége jelentősen megnőhet, amíg csak a memóriában levő adatokhoz kell hozzáférni; ráadásul kevesebbet is fogyaszt. Eddig azonban csupán NAND alapú flash memóriákkal próbálkoztak a gyártók – a japán DTS nevű cég azonban szakított a nem túl régre visszanyúló hagyományokkal és hagyományos DDR RAM-ot alkalmazott.

Az Mcell névre keresztelt merevlemez 1 GB-nyi cache-t tartalmaz, ami kvázi egy nagyságrenddel nagyobb, mint a NAND-os megoldások esetén alkalmazott pufferméret. Ugyanakkor jóval olcsóbb a tisztán memóriára alapuló adattárolásnál – az SSD-k ugyanis nagyjából tízszer annyiba kerülnek, mint a hagyományos winchesterek (tizedakkora kapacitással). 3,5 colos, vagyis desktop PC-kbe szánt fizikai mérettel rendelkezik a winchester, de belül valójában egy 2,5 colos, 5400 RPM-re képes lemezekkel szerelt egység bújik meg. A burkolat alatt található az 1 GB-nyi DDR2 RAM is, valamint egy speciális chip, ami a DTS fejlesztésében készült valósidejű működésre képes operációs rendszert tartalmazza és processzorfeladatokat lát el.

A japán vállalat állítása szerint hiába pörögnek lassabban a lemezek a mára általánossá vált 7200 RPM-hez képest, mégis, a write-through cache ilyen mértékű megnövelésével gyorsabb hozzáférést biztosít hagyományos társaihoz képest. Az átviteli sebességet a DTS által „megbütykölt” I/O menedzsment repíti sosem látott magasságokba: a meghajtó 110 MBps (!) tempóra képes véletlenszerű olvasás esetén (legalábbis a fejlesztők állítása szerint), 64 KB – 512 MB közötti adatcsomagoknál. Természetesen az ennél nagyobb méretű adathozzáférések esetében lelassul az átvitel, hiszen az már nem fér bele a cache-be egy az egyben.

Három különböző kapacitásban válik elérhetővé a meghajtó: egy 80, egy 120 és egy 160 GB-os változatot tesz elérhetővé a DTS. A legolcsóbb modell körülbelül 140 dollárba (átszámítva 25-26 ezer forintba) kerül, ami nem is rossz vétel, ha valóban tudja azokat a sebességteljesítményeket, amiket a cég közölt.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés