Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb winchester rekorder született

Laptop

Újabb winchester rekorder született

Ismét nőtt a maximum kapacitás.

Tegnap jelentette be a Toshiba, hogy kilenc új, 2,5 colos méretű, vagyis noteszgépekbe szánt winchestert mutat be. Ezek a gyártó legújabb fejlesztésű technikáit alkalmazva tolják kijjebb a korlátokat – például az MK3252GSX típus új kapacitásrekordot állított be. A mobil merevlemezeknél eddig ugyanis nem volt elérhető 320 GB-nyi tárterület – főleg nem úgy, hogy ehhez percenként 7200 fordulatra képes hardver társul. Az asztali meghajtóknál szokott tempó miatt így nem csak sok adatot tud tárolni az eszköz, de gyors is.

Hogyan tudta elérni a Toshiba a nagyobb kapacitást? Nos, természetesen a lemezekre írt információ sűrűségének növelésével. Ezt az író-olvasó fej és a mágneses réteg továbbfejlesztése tette lehetővé, közölték a vállalat mérnökei, akik arról is beszámoltak, hogy egyes típusoknál már 16 MB-nyi puffer áll az adatok ideiglenes tárolásának szolgálatára. Ezeknek a módosításoknak köszönhetően a belső adathozzáférés sebessége közel 50 százalékkal nőtt meg, a véletlenszerű hozzáférés ideje pedig 8 százalékkal csökkent.

Annak érdekében, hogy a felhasználó minél nagyobb biztonságban tudhassa adatait, az új modelleket ellátták az úgynevezett Free Fall Sensor funkcióval. Ezek olyan érzékelők a merevlemez tokozásában, amelyek képesek észlelni, ha az eszköz hirtelen nagy gyorsulást tapasztal – vagyis azt, ha a köré szerelt notebook például leesik az asztalról. Mielőtt a fej nagy rombolást okozna az adattároló felületen, a beépített automatika gyorsan leparkolja, így a becsapódás idejére már sokkal nagyobb biztonságban vannak az adatok; még akkor is, ha éppen heves használat közben történt meg a baleset.

Egyelőre még csak mintapéldány szintjén létezik a winchester, a tömegtermelés november körül fog beindulni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés