Connect with us

Hirdetés

technokrata

Játékosok figyelem! Fizikai gyorsító noteszgépekhez

Laptop

Játékosok figyelem! Fizikai gyorsító noteszgépekhez

A virtuális terek fizikai számításainak gyorsítása, és az ezzel elérhető teljesítménynövekedés immár mobil platformon is jelentkezik.

Jelenleg az egyetlen, kereskedelmi forgalomban is kapható, mainstream piac számára készített fizikai processzort (PPU) az Ageia fejleszti/gyártja. A cég a hét közepén jelentette be a Games Convention rendezvényen, hogy elkészült az első fizikai gyorsító megoldással, amelyet kifejezetten a hordozható számítógépek számára alkotott meg. Ezzel a vállalat a gyorsan növekvő, és a megszokottnál jóval nagyobb profitszinttel kecsegtető, csúcskategóriás laptopokra vágyó játékosokat célozta meg – az nem valószínű, hogy a PhysX kártyák tömegesen lepnék el a mobilpiacot.

Az Aegia PhysX 100M gyakorlatilag az asztali társaival ekvivalens teljesítményt tud felmutatni, de a fogyasztása jóval alacsonyabb – nem lépi túl a 10 wattot (legalábbis a vállalat állítása szerint). Közlésük értelmében semmilyen különleges bővítést, változtatást nem kell alkalmazniuk a notebookgyártóknak, hogy a gyorsítókártya alkalmazható legyen noteszgépekben. Ugyanakkor csak abban az esetben lehet ilyen megoldással élni, ha van rá elegendő hely a gépen belül – ezzel pedig a notebookok mindig csehül állnak.

Habár a játékosoknak szánják, nem csak ez a réteg profitálhat egy, a fizikai számításokat gyorsítani képes kártyából. A digitális tartalomkészítők, a video kódolással/dekódolással foglalkozók, a pénzügyi elemzők, a CAD alkalmazásokat használók, az orvosi képfeldolgozás területén dolgozók egyaránt hasznát vehetik a hardvernek, állítja az Aegia. Ezeken a területeken van értelme a processzor „válláról” levenni a fizikai számítások terhét, ami így más feladatok feldolgozásával foglalkozhat – vagyis összességében javíthatja a rendszer teljesítményét. Persze kérdés, hogy az egyre több maggal bíró CPU-k hajnalának beköszöntével meddig állja még meg a helyét a különálló PPU. Hiszen egy-két év múlva már nem lesz gond akár egy külön magot is hozzárendelni ehhez a feladathoz, szükségtelenné téve a diszkrét hardvereszköz beszerzését.

Támogatottsággal amúgy nem áll rosszul a PhysiX: jelenleg már több mint 60 szoftverfejlesztővel és kiadóval áll fejlesztési partnerségben az Aegia.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés