Connect with us

Hirdetés

technokrata

Változik a Windows kezelőfelülete

Laptop

Változik a Windows kezelőfelülete

Új szabadalmat jegyezetett be a Microsoft, ami a grafikus felület változására utalhat.

Egy, az Ars Technica weboldalon megjelent információ szerint Redmond nemrég egy érdekes szabadalmi kérelmet nyújtott be. Az Amerikai Szabványügyi Hivatal adatbázisa szerint a szabadalom egy olyan módszert ír le, ami az ablakkezeléssel kapcsolatos, vagyis nem kizárt, hogy a jövő microsoftos operációs rendszereiben alapvetően változni fog a grafikus felületen való navigálás.

Természetesen kész tényként kezelni nem lehet az írottak átültetését a gyakorlatba, de ami kiolvasható a szabadalomtervből, az az, hogy a Microsoft kicsit megváltoztatná a feladatok közötti váltást. Jelenleg erre a felhasználók többsége a Taskbaron való kattintást vagy az ALT+TAB billentyűkombinációt (Vista alatt 3D-ben Windows gomb + TAB) alkalmazza; Redmond a két változatot ötvözné. A szabadalom egy olyan kezelői felületet ismertet, amelyen több ablak található egyetlen képernyőn. Az ezek közötti váltást egy új, clippings névre keresztelt technikával valósítaná meg a Microsoft – természetesen jogvédett módon (ezért adta be a szabadalmi oltalom iránti kérelmét). A clipping a képernyő kisebb területeinek egyikét jelenti, amelyekhez hozzárendelték a normál esetben a Taskbaron megjelenő standard neveket és ikonokat. Tulajdonképpen nagyon hasonló elrendezésről van szó, mint amit a Vista vagy a Mac OS X felhasználók thumbnail view, vagyis előnézetként ismerhettek meg.

A clippings azonban nem olyan statikus, mint amit az előnézet kínál: a programozók készíthetnek felhasználói beavatkozást felismerni képes, illetve állapotfrissülést jelző változatokat. Például egy töltést mutató csíkot lehet megjeleníteni, vagy megváltozhat a clipping kinézete, ha a hozzá rendelt program működésében valamilyen alapvető változás állt be. Hasonlóan a Taskbar elemeinek villogásához, csak összetettebb, informatívabb módon. A szabvány szerint egyébként a clippingek kategóriákba is rendezhetők.

Mindez nem jelenti azt, hogy a következő Windows-ban feltétlenül debütálni fog a szabadalom – a Microsoft (az Apple-höz hasonlóan) számos olyan oltalmat szerzett meg szoftverfejlesztői tevékenysége során, amelyet aztán végül nem használt fel.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés